“Δρ. ΠΑΠ Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου” διαβάσαμε αυτό το τόσο ενδιαφέρον βιβλίο του Πέτρου Χριστούλια

Όλοι μας γνωρίζουμε το τεστ Παπ και τον σπουδαίο γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν λάτρης της μουσικής, ότι αρχικά ήταν ζωολόγος, ότι δούλεψε σε ωκεανογραφικό ή ότι πουλούσε χαλιά!

Αναμφισβήτητα ένα βιβλίο που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδιαβάσει. Ο Πέτρος Χριστούλιας πραγματικά πρωτοτύπησε και δημιούργησε ένα graphic novel που θα διαβάζουν τα νέα παιδιά για πολύ καιρό ακόμα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο σε μορφή κόμικ, απρόμαυρου μάλιστα, που αφηγείται το ταξίδι της ζωής του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα. Αν και ξεκινάει από το σήμερα στο Σέντραλ Παρκ, μας μεταφέρει στην Κύμη του 1883, έτος γέννησης του σπουδαίου επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου, και ξεκινάει το ταξίδι.

Ο Γιώργος, γιος γιατρού και Δημάρχου επί εποχής Τρικούπη, ταξιδεύει συχνά, έρχεται σε επαφή με μεγάλες προσωπικότητες, λαμβάνει δυνατή μόρφωση και με πολύ πείσμα και χωρίς φόβο βάζει στόχους, αναζητάει το δρόμο του, πειραματίζεται, περιπλανιέται σε διαφορετικά επιστημονικά μονοπάτια γαι να φτάσει στην Αμερική.

Μέσα από αυτό το βιβλίο μικρότεροι και μεγαλύτεροι αναγνώστες αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, οι ματαιώσεις ήταν πολλές αλλά η αποφασιστικότητά του και η επιμονή του τον οδήγησε στην ανακάλυψή του, το τεστ Παπ, με το οποίο έσωσε και συνεχίζει να σώζει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο από τον καρκίνο.

Είναι φανερό πως πίσω από το ταξίδι από το 1883 ως σήμερα, βρίσκεται η ενδελεχής έρευνα του Πέτρου Χριστούλια. Δεν γίνεται αυτό φανερό μόνο από την εικόνα και τις πληροφορίες που βρίσκουμε αλλά και από το ότι καταφέρνει να μας βάλει μέσα στο μυαλό του μικρού Γιώργου αλλά και του επιστήμονα Παπανικολάου, στις βαθύτερες σκέψεις του και στους προβληματισμούς του, στις αναζητήσεις και τα διλήμματά του.

Έχει πολύ ενδιαφέρον, επίσης, το ότι μέσα από την πορεία του Παπανικολάου, ο Πέτρος Χριστούλιας δεν παραλείπει να αναφέρει πολλά σπουδαία ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν, όπως οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η μαζική μετανάστευση στη “Γη των ευκαιριών”, η ποτοαπαγόρευση και άλλα, κάτι που βοηθάει τον αναγνώστη και κυρίως τα μικρά παιδιά να τοποθετηθούν στην ιστορική γραμμή.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών που διαβάζοντάς το δεν θα αντιληφθούν μόνο τη σπουδαιότητα της πρόληψης αλλά την αξία της προσπάθειας, της επιμονής, της στοχοθεσίας, της αυτοπεποίθησης, της φιλοδοξίας. Είναι ένα βιβλίο που δίνει κίνητρο στα νέα παιδιά μέσα από το πρότυπο του μεγάλου επιστήμονα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Διαβάστε ακόμα:

10 ερωτήσεις στον εικονογράφο Πέτρο Χριστούλια

“Η Ατμομηχανή του χρόνου” το νέο βιβλίο του Πέτρου Χριστούλια

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μας παιδικό βιβλίο “Η Ευρώπη και το δίευρω”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ