Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας έρχεται με το πιο αισιόδοξο πρόγραμμα από κάθε άλλη χρονιά

Σε κάθε ηλικία μπορεί να αντιμετωπίσουμε αναποδιές και δύσκολες στιγμές. Τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν μέρος της ζωής μας. Πώς όμως ξεπερνάμε τα εμπόδια και τις αποτυχίες; Πώς βρίσκουμε το θάρρος να συνεχίσουμε; Πώς ξαναβρίσκουμε το κρυμμένο μας χαμόγελο; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν φέτος το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024 powered by ΔΕΗ το οποίο επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά προτρέποντας τους νέους θεατές να βρουν τη δύναμη μέσα τους, να «σηκωθούν» και να προχωρήσουν.

   Mε το δυναμικό σύνθημα «Get Up!», η φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στους κινηματογράφους Κηφισιά 1 & 2 Cinemax και Δαναός, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καλεί το κοινό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής με αισιοδοξία και θάρρος.

   «#GetUp δεν σημαίνει να αγνοούμε τα προβλήματα, σημαίνει να τα αναγνωρίζουμε και να προχωράμε. Να σηκωνόμαστε ξανά πιο δυνατοί! Να τολμάμε ακόμα και όταν κανείς δεν εγγυάται το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Να φωνάζουμε ακόμα και όταν κανείς δεν μας ακούει. Αυτά είναι τα μηνύματα του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024 powered by ΔΕΗ: αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, ελπίδα, επιμονή», δηλώνει η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ.

   Μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας με προβολές και παράλληλες δράσεις

   Οι προβολές και οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν έμπνευση και μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας για όλες τις οικογένειες, με ταινίες για όλη την οικογένεια.

   Μία από τις ταινίες που θα συζητηθούν είναι η γερμανική «Οι Επαναστάτες του Σαββατοκύριακου» (Weekend Rebels, 2023) – ταινία έναρξης του Φεστιβάλ – στην οποία παρακολουθούμε την επανάσταση ενός 10χρονου αγοριού στο φάσμα του αυτισμού που παρασύρει τον πολυάσχολο πατέρα του σε μια περιπέτεια για να ανακαλύψει ποια είναι η αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα. Από τον Καναδά, «Η Φάρμα με τις Κότες» (Coco Farm, 2023), μια πρωτότυπη και feelgood περιπέτεια εστιάζει σε τρία 12χρονα που ξεκινούν μια τρελή επιχειρηματική ιδέα με 500 πουλερικά, προκαλώντας τους μεγάλους να αντιδράσουν με απρόβλεπτους τρόπους, ενώ τέλος, με τρεις εκπληκτικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, το Φεστιβάλ φέρνει τη μαγεία των γιορτών στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 24 Νοεμβρίου.

   Σταθερή αξία οι ενότητες για τα μικρά, με τις κατηγορίες «Baby & Me» (ηλικίες 0-3) όπου γονείς και μωρά απολαμβάνουν κινηματογράφο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με αγκαλιές και μπουσουλήματα, αλλά και την κατηγορία «Μικρά για τα Μικρά» που περιλαμβάνει απίθανες ιστορίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους χωρίς διαλόγους, για παιδιά ηλικίας από 2 ετών, δίνοντας έμφαση στην μουσική και την εικόνα. Επίσης, η «Ζωντανή Μεταγλώττιση», προβολή προσβάσιμη και σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού που παρουσιάζεται με τη συμμετοχή των ηθοποιών: Ευγενία Δελιαλή, Άρια Παπανικολάου, Λήδα Πλατσή και Αλέξανδρος Σιάτρας. Για τις μικρές ηλικίες και επίσης με ζωντανή μεταγλώττιση, η ταινία «Ρόζα και το Πέτρινο Ξωτικό» (Rosa and the Stone Troll, 2023), που θα είναι προσβάσιμη και σε άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής της με ακουστική περιγραφή.

   Οι ενότητες «Kids’ Picks» & «Teens’ Picks» αποτελούν αγαπημένη επιλογή των παιδιών, καθώς οι μαθητικές επιτροπές από Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της Ελλάδας διαλέγουν τις ταινίες για τους συνομηλίκους τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά ανακαλύπτουν ταινίες που αγγίζουν τις δικές τους ευαίσθητες χορδές και θέματα που τα απασχολούν.

   Ενθαρρύνοντας με ακόμα έναν τρόπο τη συμμετοχή των νεαρών θεατών στην κινηματογραφική εμπειρία, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει μια νέα δράση κινηματογραφικής εκπαίδευσης τους «Young Reporters», στην οποία 20 έφηβοι 14-17 ετών καταγράφουν τον παλμό του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024 powered by ΔΕΗ, με συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες. Οι Young Reporters, πριν αναλάβουν δράση, θα εκπαιδευτούν μέσα από ένα εργαστήριο δημοσιογραφίας.

   Ακόμη, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στον κινηματογράφο Κηφισιά 1 & 2 Cinemax, καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από τη σημασία των ηχητικών εφέ στον κινηματογράφο και τα μυστικά του stop motion animation, έως τη δημιουργία ντοκιμαντέρ.

   Τέλος, το τμήμα «ATHICFF for Professionals» που απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής παραγωγής επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά, με μία σειρά από σεμινάρια και εργαστήρια για νέους δημιουργούς και συναντήσεις δικτύωσης με επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

   Τα highlights του προγράμματος

   Εκτός από τις ταινίες που αναφέραμε πιο πάνω- τους «Επαναστάτες του Σαββατοκύριακου» του Μαρκ Ρότμουντ (ταινία έναρξης του φεστιβάλ) και τη «Φάρμα με τις Κότες» του Σεμπαστιέν Γκαν από τον Καναδά, άλλα φιλμ που θα συζητηθούν είναι το νορβηγικό «Ο Λαρς είναι LOL» (Lars is LOL) του Έρικ Σάτερ Στόρνταλ, στο οποίο η 11χρονη Αμάντα καλείται να γίνει μέντορας του νέου της συμμαθητή, του Λαρς, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Η ταινία αναδεικνύει σοβαρά θέματα της παιδικής ηλικίας και τονίζει το πιο σημαντικό: εν μέσω μιας αναγνωρίσιμης σχολικής καθημερινότητας, με bullying και σκληρές επιλογές, ανθίζουν οι πιο όμορφες μικρές φιλίες.

   Ακόμη, ξεχωρίσαμε το «Skater Girls – Get Up» της Λέα Μπέκερ από τη Γερμανία, την ταινία που «βάφτισε» το φετινό Φεστιβάλ και βλέπει το σκέιτ ως αυτοέκφραση. Αληθινές σταρ του TikTok, μια παθιασμένη παρέα που ανακαλύπτει την αγάπη της για το σκέιτμπορντ, αντιμετωπίζουν προσωπικές προκλήσεις, εύθραυστες φιλίες, πρώτους έρωτες, ενώ καλούνται να αναδείξουν το ταλέντο τους σε ένα διαγωνισμό σκέιτμπορντ στην Κολωνία. Συναρπαστικές σκέιτ σκηνές ταρακουνούν την οθόνη, αλλά και τα διλήμματα, η καθημερινότητα, οι καλές και κακές στιγμές των κοριτσιών, αντικατοπτρίζουν τι σημαίνει να είσαι έφηβος.

   Επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Να τους Πείτε για Εμάς» (Tell Them About Us) του Ραντ Μπεϊρούτι (Γερμανία, Ιορδανία), ένα ελπιδοφόρο ντοκιμαντέρ για μια παρέα έφηβων κοριτσιών που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους (το Ιράκ, το Λίβανο, τη Συρία, το Κουρδιστάν, τη Ρουμανία) και έχουν καταφύγει στη Γερμανία, όπου εκεί καταφέρνουν με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο να ξεπεράσουν τις διακρίσεις που συχνά παραμένουν κρυφές.

   Σε ειδική προβολή θα δούμε ακόμη και το «Blood, Sweat and Cheer» του Τζόρτζ Χόγκι Μόρις, από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα εμψυχωτικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις καλές και κακές στιγμές, αλλά και τις ανατροπές, της προετοιμασίας των αθλητών με και χωρίς αναπηρία της Team Wales Adaptive Abilities, με το βλέμμα στραμμένο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cheerleading στην Φλόριντα.

   Το σινεμά έχει τη δύναμη να φέρει την επόμενη γενιά πιο κοντά στις φυσικές ομορφιές και τη ζωτική σημασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του. Αξιοποιώντας αυτή τη δύναμη το Φεστιβάλ τηρεί τη δέσμευσή του να φέρνει κάθε χρόνο ταινίες που μιλούν για το θέμα αυτό. Στην ενότητα «Περιβάλλον», θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις ταινίες: «Εμείς, η Θάλασσα και το Λυπηρό Τέλος» (Us the Sea and the Sad End, 2024), «Titi – In Cyclone’s Wake» (2023), «Οι Κηπουροί των Κοραλλιών» (Coral Gardeners, 2023) και «Η Λεόνι, ο Γάτος και τα Γουρουνάκια» (Leonie, Skeet & the Piglets, 2023).

   Τέλος, στην ενότητα «Getting Older: Ενηλικίωση στη Γρήγορη Λωρίδα», το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε μια ξεχωριστή προβολή για το εφηβικό κοινό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους «Τσουλάκια» (2023) της Δέσποινας Μαυρίδου και «Βούτα» (2020) του Δημήτρη Ζάχου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή τη θεματολογία των ταινιών για την ενηλικίωση, τους οικογενειακούς δεσμούς, τις κοινωνικές προκλήσεις και, τελικά, το πώς οι νέοι μπορούν να βρουν ελπίδα για το μέλλον ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

   Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ εδώ: https://www.athicff.com/program2024.pdf

   Συνδεθείτε με το Φεστιβάλ, ακολουθώντας τις συχνές ενημερώσεις σε Facebook: @athicff, Instagram: @athicff, TiKTok: @athicff και φυσικά την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.athicff.com. Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο athicff.com, megaron.gr και στο more.com.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ