Νέες κυκλοφορίες από τις αγαπημένες Εκδόσεις Διάπλαση «Ψάχνοντας τον Μπετόβεν» και «Μαγειρεύοντας με τον Ροσίνι». Τα δύο βιβλία ανήκουν στη σειρά «Οι μεγάλοι μουσουργοί», που περιλαμβάνει πρωτότυπες βιογραφίες των πιο διάσημων συνθετών της κλασικής μουσικής, δοσμένες με απλό λόγο και όμορφη εικονογράφηση κατάλληλες για παιδιά από 4-5 ετών και πάνω. Τα βιβλία της σειράς περιέχουν QR Code, το οποίο σκανάρετε για ν’ ακούσετε την αφήγηση και τη μουσική επένδυση της ιστορίας!
Αγαπώ τα βιβλία που μπορεί να εμπνεύσουν ή τουλάχιστον να βάλουν σε σκέψεις έστω και ένα παιδί σχετικά με το τι του αρέσει, με τι θα ήθελε να ασχοληθεί, σκέψεις που θα του ανοίξουν νέους δρόμους. Το παιδί που θα διαβάσει αυτή τη σειρά θα μάθει πράγματα για τη μουσική, για την όπερα, για τη δημιουργία, τα μουσικά όργανα. Διαβάζοντας τα βιβλία αυτά μαθαίνουμε μικροί και μεγάλοι – ας μην απαριθμήσω πόσα έμαθα εγώ η ίδια από αυτά τα βιβλία – μέσα από τους ευχάριστους διαλόγους της Γιούλας Μιχαήλ. Εδώ διαβάζουμε για δύο σπουδαίους μουσικούς, για την έμπνευσή τους, για τα έργα τους αλλά και για τη μαγειρική… ναι, για τη μαγειρική, καθώς ο Ροσίνι εκτός από σπουδαίος μουσικός και δημιουργός του «Κουρέα της Σεβίλλης» ήταν και μεγάλος μάγειρας!
Η καινούρια στην αποθήκη του εστιατορίου κουτάλα ρωτάει τη σκουριασμένη κατσαρόλα και το παλιό τηγάνι, που είχαν συνοδεύσει τον Ροσίνι σε κάθε του δημιουργία, ποιος είναι τελικά αυτός ο Ροσίνι που έχει δώσει το όνομά του στη διάσημη συνταγή του εστιατορίου. Η κατσαρόλα, το τηγάνι και ο τρίφτης αρχίζουν να εξιστορούν τη ζωή του μεγάλου δημιουργού, να μιλούν για τα έργα του, την όπερα, την όπερα μπούφα, τις συνταγές του, και πολλά άλλα.
Και συνεχίζω να εντυπωσιάζομαι με τις νέες πληροφορίες που μαθαίνω στο «Ψάχνοντας τον Μπετόβεν» αυτή τη φορά από τα αγαπημένα μουσικά όργανα του μουσικού πάνω στα οποία συνέθεσε τις συμφωνίες του. Η Ελίζα, από το διάσημο έργο του, αναζητά πληροφορίες για τον μπαμπά της και τα όργανα είναι αυτά που που θα της διηγηθούν τη ζωή τους με το διάσημο μουσικό αναπολώντας ωραίες στιγμές μαζί του δημιουργίας και δόξας. Θα θυμηθούν το αφιερωμένο στο Ναπολέοντα έργο του και γιατί τελικά άλλαξε την αφιέρωσή του ο Μπετόβεν, το πώς ο μουσικός συνέθεσε τη Σονάτα του Σεληνόφωτος και την Ωδή στη χαρά…
“Όλοι ξέρουμε το έργο του Μπετόβεν Für Elise (Για την Ελίζα). Σ’ αυτή την πρωτότυπη βιογραφία η Ελίζα, ολοζώντανη, ψάχνει να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή του δημιουργού της. Η αναζήτησή της την οδηγεί σε μια παλιά αίθουσα για πρόβες με παρατημένα τα όργανα της εποχής. Τα ξυπνάει και αυτά, πιο πρόθυμα από ποτέ, διηγούνται τις εμπειρίες τους με τον Μπετόβεν. Η Ελίζα θα ζήσει συγκλονιστικές στιγμές με τις ιστορίες που θα της πουν το βιολοντσέλο, το πιάνο, το βιολί… Τι θα έλεγες να τις ζήσεις κι εσύ μαζί της;“
“Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να χωθείς στο κελάρι ενός ακριβού εστιατόριου και παρέα με τα παλιά κατσαρολικά να μάθεις την ιστορία της ζωής του Ιταλού συνθέτη Τζοακίνο Ροσίνι; Τι σχέση έχουν; Ε λοιπόν, θα σου μαρτυρήσω ότι ο Ροσίνι, εκτός από διάσημος συνθέτης της όπερας, ήταν και εξαιρετικός μάγειρας. Το μαγείρεμα και το καλό φαγητό τον ενέπνεαν να γράφει τα διάσημα έργα του. Τα παλιά του κατσαρολικά θα σου πουν τα πάντα. Κι αν πεινάσεις, θα σου μαγειρέψουν και κάτι να φας!“
Η ζωντανή αφήγηση της Γιούλας Μιχαήλ και οι υπέροχες ζωγραφιές της Ναταλίας Καπατσούλια συστήνουν στα παιδιά τον κόσμο της μουσικής και της τέχνης. Άλλωστε οι Εκδόσεις Διάπλαση μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους βιβλία, όπως “Στραντ… ένα βιολί για βαλς και ορχήστρα”, “Ζωγραφική… όλα ξεκινούν με μια τελεία”, “Κλασική Μουσική – Η ιστορία της σε εικόνες”.