Διαβάσαμε τη νέα και πολύ πρωτότυπη σειρά των Εκδόσεων Διάπλαση “Ζωντανοί Θρύλοι”

Οι Εκδόσεις Διάπλαση πρωτοτυπούν για ακόμη μια φορά και μας παρουσιάζουν τη νέα σειρά “Ζωντανοί Θρύλοι”. Η σειρά είναι εµπνευσµένη από συναρπαστικούς θρύλους του κόσµου, που ζουν ακόµα τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο και προς το παρόν αποτελείται από δύο βιβλία της Αργυρώς Μουντάκη σε εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή.

Τα παιδιά μέσα από την ανάγνωση αυτών των βιβλίων έρχονται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, γνωρίζουν μνημεία, μαθαίνουν τι είναι θρύλος και δίνεται η ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση και αναζήτηση πληροφοριών, κυρίως για τα πιο μεγάλα παιδιά. Έχει ενδιαφέρον ότι στο τέλος των βιβλίων υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες και κάποιες πηγές για αυτούς τους θρύλους.

Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά 5-10 ετών.

Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι

Το βιβλίο είναι βασισμένο σε ένα ρωμαϊκό θρύλο που θέλει ένα Ρωμαίο δούλο να έχει εξημερώσει ένα λιοντάρι και να έχουν γίνει αχώριστοι φίλοι!

Ο Ανδροκλής, δούλος ενός επιφανούς και πολύ σκληρού Ρωμαίου, κατάφερε να δραπετεύσει και βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά κρυμμένη πίσω από πυκνά δέντρα. Εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη – αρχικά – έκπληξη, ένα τεράστιο λιοντάρι! Το λιοντάρι, όμως, αντί να τον κατασπαράξει, ζήτησε τη βοήθειά του καθώς ήταν τραυματισμένο. Ο Ανδροκλής δείχνοντας τεράστιο θάρρος και κρύβοντας τον τρόμο που ένιωθε μπροστά στο λιοντάρι, το βοήθησε κι εκείνο ανακουφισμένο τον ευχαρίστησε… όχι μόνο τον ευχαρίστησε αλλά από τότε τού έφερνε φαγητό και τον προστάτευε. Μια μέρα όμως το λιοντάρι εξαφανίστηκε και ο Ανδροκλής για καιρό δεν ήξερε αν έπρεπε να πάει να το βρει, αφού φοβόταν μήπως τον πιάσουν, αλλά ως ένας καλός και πιστός φίλος ένιωθε χρέος να τον αναζητήσει ακόμα κι αν έθετε τον εαυτό του σε κίνδυνο. Η αναζήτηση αυτή του έφερε πολλές περιπέτειες αλλά και ένα αίσιο και γλυκό τέλος.

Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι είναι ένα πολύ ωραίο συγκινητικό βιβλίο για την αξία της φιλίας και της ευγνωμοσύνης. Μαθαίνει στα παιδιά πόσο σπουδαίο είναι να έχουν φίλους και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Αντιλαμβάνονται τις έννοιες της εμπιστοσύνης και της ανταπόδωσης.

Το μονοπάτι του Γίγαντα

“Το μονοπάτι του Γίγαντα” είναι βασισμένο σε έναν ιρλανδικό θρύλο αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές γίγαντες. Ο γίγαντας Φιν μαθαίνει από το φίλο του, το γλάρο Έμερ, κάτι δυσάρεστο, ότι ο γίγαντας Μπεναντόνερ ετοιμάζεται να επιτεθεί στην ακτή τους, για να τους πάρει τις σοδειές και τα κοπάδια, και πως ετοιμάζει ένα μονοπάτι για να φτάσει ως εκεί ρίχνοντας τεράστιες πέτρες στη θάλασσα. Ο Φιν προβληματίστηκε και αποφάσισε ότι κάτι έπρεπε να κάνει. Αποφάσισε λοπόν να ξεκινήσει κι εκείνος από τη δική του ακτή ένα τέτοιο μονοπάτι για να φτάσει στην ακτή του Μπεναντόνερ. Η πονηρή γυναίκα του τότε τού έδωσε μια ιδέα… αφού ολοκληρώσει το μονοπάτι να πάει να παραμονέψει το γίγαντα, να δει πώς είναι για να ξέρει τι τον περιμένει. Και βέβαια ο Φιν είδε ότι ο Μπεναντόνερ ήταν τεράστιος, πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί! Πανικόβλητος γύρισε πίσω αλλά εκεί και πάλι η πανέξυπνη γυναίκα του στήνει μια φοβερή παγίδα στον αντίπαλο γίγαντα!

Ο θρύλος αυτός αποτελεί τρανή απόδειξη ότι δεν είναι η σωματική δύναμη αυτή που θα μας σώσει στα δύσκολα αλλά η σκέψη και η ευελιξία! Αυτός που κερδίζει τελικά δεν είναι ο δυνατός και ο άγριος αλλά ο έξυπνος και ο ικανός… ένα σπουδαίο μάθημα για τα μικρά παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ