“Μαντώ Μαυρογένους” και “Μπουμπουλίνα” δύο νέα παιδικά (και όχι μόνο) βιβλία για τη ζωή των σπουδαίων ηρωίδων της Επανάστασης

Δύο ολοκαίνουρια βιβλία από τις Εκδόσεις Διάπλαση με θέμα “Γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821” μόλις έφτασαν στα χέρια μας και μας ενθουσίασαν!

Η σειρά αποτελείται από δύο βιβλία με τίτλο “Μπουμπουλίνα” και “Μαντώ Μαυρογένους” και με πολύ απλά λόγια μεταφέρουν στα παιδιά αλλά και σε εμάς πληροφορίες για τη γεμάτη ζωή των δύο αυτών ηρωίδων που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην Επανάσταση. Απλοί άνθρωποι διηγούνται γεγονότα από τη ζωή τους χρησιμοποιώντας καθημερινό λόγο κάτι που κάνει τα βιβλία κατανοητά και από μικρά παιδιά που ακόμα δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από την Ελληνική Επανάσταση! Την ιστορία της Μαυρογένους την αφηγούνται μέσα από ένα ζωντανό διάλογο ο γιατρός της και κάποιοι κάτοικοι του νησιού της Πάρου όσο η Μαντώ είναι εν ζωή αλλά σε δύσκολη κατάσταση. Συζητάνε για το πώς από εύπορη έφτασε να είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, πόσο γενναία πολέμησε πρώτη στις μάχες αλλά και πώς έγινε γνωστή στις γυναίκες της Ευρώπης. Η ιστορία της Μπουμπουλίνας βγαίνει από το στόμα μιας μητέρας σύγχρονης με δύο παιδιά, τα οποία μετά την αφήγηση προτιμούν τελικά να επισκεφτούν το Μουσείο παρά μία από τις παραλίες των Σπετσών. Μαθαίνουμε πληροφορίες για το πού γεννήθηκε, με ποια καράβια της ρίχτηκε στη μάχη, για το άδικο τέλος της και πολλά ακόμα που συγκινούν αλλά και προβληματίζουν.

Μέσα από την αμεσότητα και την απλότητα των διαλόγων της Χρυσάνθης Καραϊσκου, τα παιδιά αντιλαμβάνονται το πάθος για τον αγώνα και την ελευθερία και τη γενναιότητα αυτών των γυναικών. Διαβάζοντας τις ιστορίες όχι μόνο νιώθουν περηφάνια αλλά καταλαβαίνουν πως η επιμονή, το πείσμα, η γενναιότητα και το θάρρος μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και πως πολλές φορές μπορεί και να αξίζει να θυσιάσεις πολλά ή ακόμα και να χάσεις τα πάντα προκειμένου να κερδίσεις κάτι πολύ σπουδαίο. Και τα δύο αυτά βιβλία έχουν ως πρωταγωνίστριες γυναίκες που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για κορίτσια και για αγόρια και να δώσουν τροφή για συζήτηση μέσα στην οικογένεια.

Μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, μεταφερόμαστε στα σοκάκια των δύο νησιών, στην Πάρο και στις Σπέτσες και θαυμάζουμε εικόνες που θα μπορούσαν να είναι πίνακες ζωγραφικής!

Από το απισθόφυλλο:

“Η Μαντώ Μαυρογένους υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του 1821, μια αρχόντισσα που ξόδεψε όλη της την περιουσία για να βοηθήσει τους συμπατριώτες της να πολεμήσουν τους Οθωμανούς, μπαίνοντας μάλιστα η ίδια μπροστά σε πολλές πολεμικές συγκρούσεις.

Η πρωτότυπα γραμμένη και εξαιρετικά εικονογραφημένη ιστορία μιας ηρωίδας που αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους.”

“Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του 1821, μια δυναμική γυναίκα που εργάστηκε σκληρά για την υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας, μπαίνοντας επικεφαλής του στόλου που ναυπήγησε η ίδια και πολεμώντας στο πλευρό των συντρόφων της.

Η πρωτότυπα γραμμένη και εξαιρετικά εικονογραφημένη ιστορία μιας ηρωίδας που αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία τους.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ