Βιβλία γνώσεων για παιδιά: γιατί πρέπει να τα εντάξετε στη βιβλιοθήκη σας

Σύμφωνα με την Joan Glazer, συγγραφέα του βιβλίου “Literature for young children”, βιβλία γνώσεων είναι τα βιβλία αυτά που δεν αφηγούνται καμιά ιστορία αλλά εμπεριέχουν γεγονότα του παρόντος, αντιλήψεις και γενικεύσεις για ένα θέμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υιοθετούν και τις δύο περιπτώσεις.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από άφθονη και εύκολα προσβάσιμη γνώση χωρίς όμως δυστυχώς να προσελκύει τα παιδιά να την αναζητήσουν. Τα βιβλία γνώσεων δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να βρουν τις γνώσεις από άλλη πηγή, να πειραματιστούν, να κρίνουν και φυσικά να δουν την ανάγνωση ενός βιβλίου “με άλλο μάτι”. Μερικά από τα οφέλη της ανάγνωσης των παιδικών βιβλίων γνώσεων είναι τα εξής:

  • Αναπτύσσουν και εξελίσσουν μικρούς εξερευνητές. Τους δίνουν κίνητρο να εξερευνήσουν τον κόσμο, τη φύση, να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ο κόσμος, να αγαπήσουν τα ταξίδια και γενικά να αγαπήσουν την έρευνα και την αναζήτηση της γνώσης.
  • Περιέχουν πλούτο πληροφοριών γύρω από ένα θέμα. Έτσι, τα παιδιά διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο αλλά και τη φαντασία τους.
  • Προσφέρουν αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι το αποτέλεσμα της απόκτησης γνώσεων. Ένα παιδί με πολλές “εγκυκλοπαιδικές” γνώσεις αποκτά αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
  • Εκπαιδεύουν τα παιδιά στο να αναζητούν πληροφορίες και να μάθουν πώς να το κάνουν. Τα βιβλία αυτά – κυρίως για μεγαλύτερες ηλικίες – έχουν δομή, περιεχόμενα, κεφάλαια κι έτσι τα παιδιά μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν ένα βιβλίο ως πηγή πληροφόρησης.
  • Προσφέρουν στα παιδιά εμπειρίες.
  • Καλλιεργούν την κριτική σκέψη.
  • Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο.
  • Απαντούν σε καίρια ερωτήματα και απορίες, βοηθώντας συχνά και τους γονείς να λύσουν τους προβληματισμούς των παιδιών.
  • Δίνουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και να αναζητήσουν πληροφορίες σε αυτό – και όχι μόνο στο διαδίκτυο.
  • Συνήθως περιλαμβάνουν δραστηριότητες και πειράματα, οπότε μεταφέρουν τη γνώση βιωματικά και την κάνουν πολύ πιο ελκυστική.

«Η γνώση είναι δύναμη»
 Ρότζερ Μπέικον

Τα τελευταία χρόνια οι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν βιβλία γνώσεων με ολοένα και αυξανόμενη ταχύτητα με ευρύ φάσμα θεμάτων και απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες, τα αναπτυξιακά στάδια και τις ανάγκες τους. Παρακάτω προτείνουμε μόνο μερικά από αυτά.

Για παιδιά 3-5 ετών

Για παιδιά 5-7 ετών

Για παιδιά από 7 ετών και άνω

Διαβάστε επίσης: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία
Ποια βιβλία είναι κατάλληλα ανά ηλικία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ