Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία

Οι περισσότεροι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι επιμένουν πως τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές τα παιδιά έχουν διαφορετική άποψη! Αντιδρούν, γιατί οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιεστικοί, οι εξωσχολικές δραστηριότητες πολλές και συνδέουν το διάβασμα με αγγαρεία και υποχρέωση.

Είναι αλήθεια όμως ότι η παιδική λογοτεχνία έχει να προσφέρει πολλά σε ένα παιδί και είναι καλό τα παιδιά μας από μικρά να αγαπήσουν το βιβλίο!

Πώς λοιπόν θα βοηθήσετε το παιδί να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία;

Οργανώστε μαζί τη δική του βιβλιοθήκη

Ξεχωρίστε τα ήδη υπάρχοντα βιβλία και κρατήστε όσα είναι κατάλληλα για την ηλικία του και ίσως κάποια παλιότερα αγαπημένα του. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε βιβλία.

Ανταλλάξτε βιβλία με φίλους, ξαδέρφια, συμμαθητές κ.λπ.

Δανειστείτε βιβλία από τις βιβλιοθήκες του σχολείου ή τις παιδικές βιβλιοθήκες των Δήμων.

Παιδική βιβλιοθήκη Δήμου Χαλανδρίου «Μίμης Βασιλόπουλος»

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Παιδική βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς

Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να διαλέξει

Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να διαλέξει ένα βιβλίο που του φαίνεται ενδιαφέρον, γιατί, αν βαρεθεί από την αρχή κιόλας, θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν πια θα έχει κατακτήσει τη συνήθεια του διαβάσματος, μπορείτε να προτείνετε κάποια βιβλία, ώστε να αρχίζετε να διευρύνετε τη θεματολογία και βέβαια μπορείτε να ζητάτε συμβουλές και προτάσεις από τους εκπαιδευτικούς των παιδιών.

Φτιάξτε τη γωνιά του διαβάσματος

Βοηθήστε το παιδί να βρει ένα χώρο στο σπίτι όπου νιώθει άνετα να διαβάζει. Φροντίστε να έχει καλό φωτισμό για να μην κουράζεται, όχι πολύ χαμηλό αλλά ούτε και πολύ δυνατό. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ο καναπές του σαλονιού, μια πολυθρόνα ή ακόμα και το κρεβάτι του. Δεν προτείνεται το γραφείο του ή ο χώρος όπου μελετάει για το σχολείο, γιατί στόχος δεν είναι να συνδέσει την ανάγνωση των βιβλίων με υποχρέωση αλλά να χαλαρώνει μέσα από αυτή!  

Βάλτε πρόγραμμα

Αυτό δεν ακούγεται πολύ καλό αλλά θα βοηθήσει σίγουρα στην αρχή! Όταν λέμε πρόγραμμα εννοούμε να υπάρχει μέσα στη μέρα λίγος χρόνος, 10-15 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα που το παιδί θα αφιερώνει σε ένα βιβλίο. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να συμβαίνει το μεσημέρι μετά το σχολείο, το απόγευμα όταν θα έχει τελειώσει τη μελέτη ή το βράδυ πριν τον ύπνο.

Βοηθήστε το στην ανάγνωση

Τα παιδάκια, και ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, κουράζονται γρήγορα με την ανάγνωση και ως μη έμπειροι αναγνώστες ακόμα δεν είναι σε θέση να χρωματίζουν τη φωνή τους και να δίνουν θεατρικό τόνο στην ανάγνωση. Γι’ αυτό μπορείτε εσείς να ζωντανέψετε λίγο το βιβλίο και να ταξιδέψετε με τη φαντασία σας!

Αποτελέστε πρότυπο

Για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο, καλό είναι να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου οι δικοί του διαβάζουν, όπου το βιβλίο υπάρχει μέσα στο σπίτι!

Διαβάστε, λοιπόν, κι εσείς!

Ανταλλάξτε απόψεις και κριτικές με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να αγαπήσουν το βιβλίο!

Ιωαννίδου Έλενα
Φιλόλογος

Διαβάστε επίσης: Οργανώνουμε Λέσχη Ανάγνωσης στο σπίτι

Οι προτάσεις μας για παιδιά Δημοτικού

Η πρώτη πόλη στη Γη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ