“Μπορείς να δεις με τα δικά μου μάτια;” ένα παραμύθι γι’ αυτά που βλέπουμε και δεν βλέπουμε

Η Ζιραφούλα με τον ψηλό λαιμό της βλέπει τα πάντα από ψηλά, αγναντεύει τα σύννεφα, παρατηρεί τα πουλάκια πάνω στα ψηλά δέντρα. Αντίθετα, ο Κροκοντούλης σέρνεται στο έδαφος, κολυμπάει στο νερό και τα βλέπει όλα από χαμηλά. Όταν συναντιούνται έχουν τη φοβερή ιδέα να ανταλλάξουν σώματα για μια μέρα! Τότε θα βιώσουν τον κόσμο διαφορετικά! Η Ζιραφούλα θα κολυμπήσει και θα ενθουσιαστεί με τον κόσμο του βυθού και ο Κροκοντούλης θα εντυπωσιαστεί με τη λάμψη του ουρανού.

Μέσα από αυτήν την πολύ απλή αλλά ιδιαίτερα ευφάνταστη ιστορία τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας καταλαβαίνουν ότι δεν βλέπουν όλοι τον κόσμο με τα ίδια μάτια. Η οπτική γωνία του καθενός διαφέρει και είναι πολύ ενδιαφέρον να μπαίνουμε στη θέση των άλλων για να βλέπουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό αντιλαμβάνονται την ύπαρξη των άλλων και μαθαίνουν να σέβονται την διαφορετική οπτική του καθενός. Κατά τη νηπιακή ηλικία άλλωστε τα παιδιά αρχίζουν να γνωρίζουν την επίδραση της συμπεριφοράς τους στους άλλους αλλά και να αντιλαμβάνονται την οπτική των άλλων.

Βρίσκω την ιστορία πολύ ευρηματική και πολύ χρήσιμη για να συζητήσετε με τα παιδιά σας για τη διαφορετικότητα, για την ανταλλαγή απόψεων και για το πόσα μπορείς να κερδίσεις αν ανταλλάσσεις εμπειρίες με τους άλλους.

Η Μάρθα Κολοκοτρώνη είναι η συγγραφέας και η εικονογράφος του βιβλίου η οποία ως μητέρα και η η ίδια έχει προσεγγίσει το θέμα από πολύ τρυφερή οπτική γωνία και παράλληλα με τη σύγχρονη εικονογράφησή της κερδίζει αμέσως τους μικρούς αναγνώστες της!

Είναι ιδανικό για παιδιά από 3,5-4 ετών που αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο και να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις!

“Η Ζιραφούλα, μια ψηλή καμηλοπάρδαλη, έχει συνηθίσει να κοιτάει μόνο ψηλά, μέχρι τ’ αστέρια. Ο Κροκοντούλης, ένας μικροκαμωμένος κροκόδειλος, βλέπει μόνο χαμηλά, εκεί που σέρνεται στο έδαφος. Μια τυχαία συνάντησή τους θα σταθεί αφορμή για να δει ο καθένας τους τον κόσμο αλλιώς.

 Ένα παραμύθι γι’ αυτά που βλέπουμε και δεν βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, που μας δείχνει ότι η οπτική του άλλου μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και συναρπαστική με τη δική μας.”

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μάρθα Κολοκοτρώνη σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια της Νέας Υόρκης. Από το 2015 είναι διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου ΕΤΗ της Ζυρίχης. Έχει συνεργαστεί µε γραφεία στη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Υόρκη και έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βερολίνο, όπου µεγαλώνει τα δυο παιδιά της µε τις ιστορίες του Κροκοντούλη και της Ζιραφούλας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ