“Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά” ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε γονιό με παιδί κάτω των 5 ετών

Το βιβλίο “Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά” από τις Εκδόσεις Διόπτρα είναι ένας οδηγός για γονείς με παιδιά ηλικίας έως 5 ετών και θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα πιο “βοηθητικά” βιβλία που έχουμε διαβάσει για γονείς.

Αρχικά, είναι γραμμένο από την Kate Silverton, η οποία δεν είναι κάποια επιστήμων διακεκριμένη στο χώρο της παιδοψυχολογίας αλλά μια δημοσιογράφος που από τη στιγμή που έγινε μαμά – και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες μάλιστα – αποφάσισε να μάθει πώς να αναθρέψει έναν υγιή εγκέφαλο και να εκπαιδευτεί στον τομέα αυτόν. Για τον γονέα – αναγνώστη αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η συγγραφέας μιλάει με επιστημονικά δεδομένα μεν αλλά κυρίως μιλάει από τη μεριά του γονιού. Αφηγείται περιστατικά με τα δικά της παιδιά και πώς τα αντιμετωπίζει, κάτι που κάνει το βιβλίο άμεσο. Σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι ο μόνος γονιός που είσαι κουρασμένος , άυπνος και δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις τον τρίχρονο γιο σου!

Η συγγραφέας, λοιπόν, χρησιμοποιεί ένα συμβολισμό παρμένο από τα ζώα και τη φύση για να βοηθήσει τους αναγνώστες της. Ο μπαμπουίνος, για παράδειγμα, αντιστοιχεί με τον συναισθηματικό εγκέφαλο και η σοφή κουκουβάγια με τον σκεπτόμενο εγκέφαλο. Τα παιδιά δεν διαθέτουν σοφή κουκουβάγια παρά μόνο μια μικρούλα χνουδωτή κουκουβάγια. Όταν λοιπόν το παιδί ενοχληθεί από κάτι ή νιώσει πως κάτι είναι ασυνήθιστο θα αντιδράσει με τον συναισθηματικό εγκέφαλό του, όπως ο μπαμπουίνος δηλαδή με γροθιές στο στέρνο, φωνάζοντας ή χτυπώντας το πάτωμα!

Ο συμβολισμός αυτός είναι απολύτως εύστοχος, θα έλεγα, γιατί έτσι αντιλαμβάνεσαι ότι το μικρό παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λογική, δεν έχει την αίσθηση του χρόνου, δεν είναι άτακτο. Όταν εσύ κάθε πρωί φωνάζεις γιατί πρέπει να φύγετε για το σχολείο στις 8, ο μικρός σου αδυνατεί να σε καταλάβει και θεωρεί ότι προλαβαίνει να παίξει κι άλλο! Εμείς πρώτα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη δική μας σοφή κουκουβάγια και μετά να μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τη στρεσογόνα καθημερινότητα, να αυτορρυθμίζονται.. και ευτυχώς το βιβλίο είναι γεμάτο με τεχνικές που βοηθούν σε αυτό. Έτσι θα βοηθήσουμε τη δική τους κουκουβάγια να αναπτυχθεί, να γίνει δυνατή και ικανή.

Απαραίτητο εργαλείο σε αυτήν την αποστολή είναι η διαπραγμάτευση και φυσικά το χιούμορ, κάτι που η κούραση και οι απίστευτα γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μάς κάνουν να το χάνουμε. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, εγκαίρως και σωστά. Τα παιδιά όμως είναι παιδιά και χρειάζονται χιούμορ, τραγουδιστές φωνούλες και χαρούμενους γονείς! Αυτό μας θυμίζει αυτό το βιβλίο και γι’ αυτό θα γίνει το βασικό σας εργαλείο αν είστε γονιός με μικρό παιδί! Θα δείτε τα παιδιά σας – αλλά και τους εαυτούς σας – με άλλο μάτι και σίγουρα θα προσπαθείτε για μια πιο ήρεμη καθημερινότητα βάζοντας στην άκρη τον μπαμπουίνο σας!

Διαβάζοντάς το αποφορτίζεσαι από τις τύψεις, που σίγουρα έχεις, γεμίζεις την εργαλειοθήκη σου με εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων και μέσα σε πολλά συμβουλεύει να φροντίσεις τον εαυτό σου για να γίνεις ο γονιός που θέλεις να είσαι!

Κοιμίστε τα μικρά σας και αφιερώστε λίγο χρόνο στο διάβασμα! Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο:

“Θέλετε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις εκρήξεις θυμού και το κλάμα των παιδιών σας, πώς να δίνετε τέλος στους καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια μέσα σε δευτερόλεπτα και πώς να θέσετε τις βάσεις για την καλή ψυχική υγεία των παιδιών σας;

Στο Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά!
Η μητέρα, δημοσιογράφος και παιδοψυχολόγος Kate Silverton μοιράζεται μια πρωτοποριακή νέα προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών, βοηθώντας έτσι να αντιμετωπίσετε εύκολα και διασκεδαστικά την καθημερινότητα της οικογένειάς σας.

Οι μοναδικές στρατηγικές της συγγραφέως, τα παραδείγματα που παρουσιάζει και οι απλές τεχνικές της θα σας επιτρέψουν να διαχειριστείτε εύκολα τις δύσκολες καθημερινές προκλήσεις και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε έναν ενισχυμένο δεσμό με το παιδί σας, τόσο τώρα όσο και στα επόμενα χρόνια.

Βασισμένος στις πρόσφατες ανακαλύψεις της επιστήμης, αυτός ο ελκυστικός, εύληπτος και τρυφερός οδηγός για γονείς θα επαναπροσδιορίσει και θα εμπλουτίσει τον τρόπο που βλέπετε και μεγαλώνετε τα μικρά σας, καθώς πρεσβεύει πως κάτω των πέντε ετών κανένα παιδί δεν μπορεί να είναι άτακτο.”

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Kate Silverton είναι δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και παιδοψυχολόγος. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της, έμεινε έκπληκτη απ’ όσα έμαθε για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και τις διαδικασίες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει ένα βιβλίο εξαιρετικά απλό, για να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν τα παιδιά τους μέσα από το πρίσμα της ανάπτυξης του εγκεφάλου τους και κατ’ επέκταση να θέσουν τα θεμέλια για τη μελλοντική καλή ψυχική υγεία τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ