“Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ” ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε (μικροί και μεγάλοι)

Ο Μόρρις Λέσμορ αγαπούσε τις λέξεις, τα βιβλία, όταν όμως ο αέρας και η βροχή τα σκόρπισε όλα, ακόμα και τις λέξεις, εκείνος δεν ήξερε τι να κάνει μόνος σε μια κατεστραμμένη και σκοτεινή πόλη. Το μόνο που του απέμεινε ήταν ένα βιβλίο. Με αυτό το βιβλίο στο χέρι άρχισε να περιπλανιέται, ώσπου συνάντησε μια κυρία που πετούσε στον ουρανό κρατώντας ένα σμήνος από βιβλία. Η κυρία αυτή έστειλε στον Μόρρις το αγαπημένο της βιβλίο και αυτό τον οδήγησε σε ένα μέρος με πολλά βιβλία που έδωσε και πάλι φως και χρώμα στη ζωή του! Από τότε ο Μόρρις Λέσμορ (less or more?less is more?) δεν έφυγε από εκείνο το μέρος, δεν αποχωρίστηκε τα αγαπημένα του βιβλία μέχρι το τέλος…

Ό,τι και να πει κανείς γι’ αυτή την ιστορία είναι πραγματικά λίγο! Η υπόθεση, τα συναισθήματα, ο πρωταγωνιστής, οι εικόνες σε συνεπαίρνουν στο μαγικό κόσμο του βιβλίου, ακόμα κι εσένα που είσαι «μεγάλος»!

«Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ» είναι ένα βιβλίο που μικροί αλλά και μεγάλοι που αγαπούν τα βιβλία πρέπει να αποκτήσουν και να αποκτήσει περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη τους!

Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο αντιφατικά συναισθήματα, καθώς το γύρισμα της σελίδας σε μεταφέρει από τη θλίψη στη χαρά, στην αισιοδοξία και αντίστροφα.

Ομολογώ πως δεν υπάρχει φορά που να έχω διαβάσει αυτό το βιβλίο με τα παιδιά και να μην έχω συγκινηθεί (ας μην μιλήσω για την ταινία!).

Μέσα από τον Μόρρις, τον ήρωα της ιστορίας, το παιδί αντιλαμβάνεται πόσο πολύτιμα είναι τα βιβλία στη ζωή του ανθρώπου, με πόσο φως λούζουν τη ζωή μας και πώς χέρι χέρι με αυτά οδηγούμαστε στην ευτυχία και τη γαλήνη αλλά και στην ίαση κάθε πληγής.

Ο σεβασμός με τον οποίο αγγίζει ο Μόρρις τα βιβλία και η αγάπη με την οποία τα περιβάλλει κάνουν και τα βιβλία να του ανταποδώσουν αυτήν την αγάπη, να τον φροντίσουν όταν τα έχει ανάγκη και όταν πια φύγει να λυπηθούν. Πόση συγκίνηση προκαλεί η εικόνα του αποχαιρετισμού του Μόρρις στα αγαπημένα του βιβλία και πόση αισιοδοξία την αμέσως επόμενη στιγμή με το γύρισμα της σελίδας!
Αισιοδοξία, γιατί ο Μόρρις πετάει ψηλά στον ουρανό με τον ίδιο τρόπο που πετούσε η κυρία που του χάρισε εκείνο το βιβλίο.

Πριν φύγει, όμως, κάτι άφησε πίσω… πάντα κάτι αφήνεις πίσω…

Όσο για την ταινία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αρκεί μόνο να αναφέρουμε τα βραβεία που έχει πάρει. Αφού κέρδισε πάνω από δώδεκα φεστιβάλ ταινιών, η ταινία βραβεύτηκε με Oscar καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους στα 84α Academy Awards. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρχικά γυρίστηκε η ταινία και στη συνέχεια δημιουργήθηκε το βιβλίο. Αγαπημένη σκηνή, όταν ο Μόρρις σαν χειρουργός προσπαθεί να δώσει ζωή σε ένα παλιό, σχεδόν κατεστραμμένο, βιβλίο!

Η εταιρεία παραγωγής moonbotstudios αναφέρει: “inspired in equal measures by Hurricane Katrina, Buster Keaton, The Wizard of Oz, and a love for books, “Morris Lessmore” is a story about people who devote their lives to books and books who return the favor”.

Από το οπισθόφυλλο:

Ο Μόρρις Λέσμορ αγαπούσε τις λέξεις.
Αγαπούσε τις ιστορίες.
Αγαπούσε τα βιβλία.
Κάθε ιστορία, όμως, έχει τις αναποδιές της.
Παρ’ όλα αυτά, η δύναμη της ιστορίας θα σώσει την ημέρα!

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι [αυτός] … θα καταγραφεί ως ένας από τους τίτλους των αρχών του 21ου αιώνα που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή». – The Times

H ιστορία που ενέπνευσε τη ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΟΣΚΑΡ ταινία μικρού μήκους.

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ
Συγγραφέας: Joyce William
Εκδόσεις Πατάκη

Μεταφραστής: Τοπάλη Μαρία
Εικονογράφοι: Joyce William – Bluhm Joe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ