Η παρουσίαση του νέου βιβλίου – αυτή τη φορά για μεγάλους – “Πέρα από το φως” του Δ. Σταματόπουλου

Στo κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σταματόπουλου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ». Επίσης, έγινε συμπαρουσίαση των παιδικών του βιβλίων: «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΓΗ», «Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΓΗ», «Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΥΡΩ» των εκδόσεων «FORIN ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ».

Για τα παιδικά βιβλία μίλησε ο Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, οικονομολόγος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «… από ότι διάβασα ο Δημήτρης στα παιδικά του βιβλία, δεν άλλαξε επάγγελμα. Τα παιδικά του βιβλία έχουν και οικονομικό σκοπό! Εμφανώς πραγματεύεται την εξέλιξη του κόσμου από τη μυθολογία και τη συμμετοχή στα βάρη όλων των ανθρώπων για την λειτουργία των κοινών – δημόσιων αγαθών. Τον απασχολεί και θέλει να δείξει την αξία της συνεργασίας, τη χαρά της δημιουργίας και το σεβασμό στο κοινό αγαθό.  Τα παιδικά του βιβλία, θα έλεγα, πρέπει να τα διαβάσουν και οι μεγάλοι!»

Ακόμα, για τα παιδικά βιβλία μίλησε και ο εικονογράφος τους Πέτρος Χριστούλιας, ο οποίος εξήγησε πώς εμπνεύστηκε τις εικόνες από το λόγο και πώς έγινε μια παραμυθένια συμφωνία με χαρακτήρες από τον Παυσανία και τον μύθο της Ευρώπης! Σημείωσε επίσης ότι αυτή η τριλογία, που αρχίζει από μια εικόνα τόσο προσωπική, προδίδει μια γενναιοδωρία του Δημήτρη Σταματόπουλου να μοιραστεί τις γνώσεις του με τα μικρά παιδιά, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο!

Για το μυθιστόρημα του Δημήτρη Σταματόπουλου, το «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ» μίλησε και σχολίασε ο Δημήτρης Καμπουράκης, δημοσιογράφος – συγγραφέας, ο οποίος, με τον εντυπωσιακό και γλαφυρό λόγο του, ανέφερε τόσα πολλά, μεταξύ των οποίων και: «Ο Σταματόπουλος έχει ενδιαφέρον. Στο μετεωρισμό του ανάμεσα στη φορολογία και στη λογοτεχνία βρήκε τον τρίτο δρόμο. Οι λέξεις και οι φράσεις του, οι επίτηδες ατελείς – σχεδόν – ομοιοκαταληξίες του, αναζητούν και εντέλει περιγράφουν την ψυχή μας και όχι την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Η οποία πραγματικότητα πάντως, αν υπάρχει, είναι απαξάπαντος επιστημονική, κατά τον Σταματόπουλο. Μυστήριο τρένο.» … «Με τον Σταματόπουλο λοιπόν συνέβησαν δύο πιθανά πράγματα. Είτε μπάφιασε δεκαετίες τώρα από τους αριθμούς και είπε να φύγει προς τα αστέρια για να φτιάξει παιχνίδια για εξωγήινους μπόμπιρες, είτε η αρμονία του σύμπαντος είναι έτσι τακτοποιημένη στο μυαλό του, που αποτελεί ομοίωση και εικόνα της ακολουθίας Φιμπονάτσι την οποία εγώ ουδέποτε κατάφερα να κατανοήσω.»… «Έτσι και αλλιώς το «Πέρα από το φως» είναι ένα Καβαφικό πόνημα, «τους Λαιστρυγόνες…»

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο μεγάλος ηθοποιός διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ», εντυπωσίασε με το λόγο του, τις εκφράσεις του και τη δεινότητά του και κατάφερε να μεταφέρει περισσότερα από το ίδιο το κείμενο! Αφού διάβασε κάποιες σελίδες, σταμάτησε σε ένα στίχο που η Φαίη λέει στον Φοίβο όταν τον νιώθει προβληματισμένο:

«Δεν κατακτιέται ο κόσμος μάτια μου, και η ζωή είναι νερό που τρέχει.

Ναι, θέλει στόχους και κορφές. Θέλει δουλειά κι αγώνα.

Συμφωνώ πως πρέπει να περάσεις, να μη χαθείς, να βάλεις λιθαράκια,

αλλά ποτέ σου μην αφήνεις τα μικρά, αυτά το κόσμο νοστιμίζουν,

γιατί είναι τ’ αλάτι της ζωής και άσε το νερό να τρέχει!»

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Δημήτρη Σταματόπουλου, επίτιμου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τα τρία παιδικά του βιβλία, αλλά και τις 31 εκδόσεις με ερμηνεία και ανάλυση του εφαρμοσμένου φορολογικού δικαίου, για τις οποίες είναι πασίγνωστος στους λογιστές, εφοριακούς και γενικά στον οικονομικό κόσμο της χώρας.

Στο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ» και στις 276 σελίδες ο Δημήτρης Σταματόπουλος συνθέτει μια υπερβατική ιστορία με δημιουργική φαντασία που εξελίσσεται σε δύο πλανήτες ανθρώπων. Πρόκειται για ένα βιβλίο με μια διαρκή αναζήτηση συναισθημάτων και ιδεών, με το άγνωστο και το χρόνο να προσδιορίζουν και να μεταβάλλουν διαρκώς τα γεγονότα. Ο ήρωας, ο Φοίβος, ξέρει να αγαπάει, να δίνεται, να ακούει και να δημιουργεί! Το έφερε η τύχη να εκτιμήσει την αξία που έχουν τα μικρά στη ζωή! Η δημιουργία και το υπερβατικό άγνωστο είναι πρωταγωνιστές στο βιβλίο, με τη αγάπη να είναι παρούσα ως όνειρο και πράξη και αφοσίωση, αλλά όχι προσκόλληση!

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα βιβλία του Δημήτρη Σταματόπουλου από το e-shop του Forin.gr εδώ, σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία καθώς και τηλεφωνικά στο τηλ. 210/3387566.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αγγελική Μαμουνή – Κορρέ, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας. 

Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι από τoν Δημήτρη Μαυροφοράκη και την RGB Studios.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ