“Ο Άρης ο Πετάρης θέλει να πετάξει” ένα φανταστικό βιβλίο που διδάσκει αξίες και συμπεριφορές

Ο Άρης ο Πετάρης της Ελένης Φωτοπούλου είναι ο νέος φίλος που θα αποκτήσετε και θα σας κάνει την καλύτερη παρέα στις αναγνώσεις σας. Ο Άρης είναι ένα μικρό “πετάρι” που διψάει για γνώσεις, διαβάζει ασταμάτητα και θέλει απεγνωσμένα να ζήσει όσα έχει διαβάσει στα βιβλία του, να τα δει με τα μάτια του. Δυστυχώς, όμως, στην άγρια ζούγκλα, κάτω από το μεγάλο βράχο όπου ζει, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας:

Κανείς δεν φεύγει από το βράχο. Κανείς δεν πάει στο ξέφωτο.

Ακόμα και η μαμά του μικροσκοπικού Άρη τον συμβουλεύει να αρκεστεί στα βιβλία του και στις φωτογραφίες που βρίσκει μέσα σε αυτά. Εκείνος, όμως, θέλει με κάθε τρόπο να ξεδιψάσει την περιέργειά του. Τελικά, βρίσκει τρόπο και μάλιστα αρκετά επικίνδυνο, αφού “τα βάζει” με τον φοβερό εχθρό των πεταριών, τον τρομακτικό αετό!

Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά θα πάρουν τόσα πολλά για τη δύναμη της θέλησης. Με πείσμα, με επιμονή και αυτοπεποίθηση, παρά τα εμπόδια και τους περιορισμούς, ο Άρης κατάφερε το ακατόρθωτο… όχι μόνο να πάει στο ξέφωτο αλλά να ταξιδέψει και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ο μικροσκοπικός Άρης δείχνει φοβερή δύναμη, δεν τον καταβάλλει η αποτυχία, αν και τον στεναχωρεί αρκετά. Είναι διαλλακτικός και διαπραγματεύεται πολύ έξυπνα με τον τεράστιο και τρομακτικό αετό και βέβαια το θάρρος που δείχνει είναι μοναδικό. Είναι τόσο δυνατή η θέλησή του και η περιέργειά του που κανένα εμπόδιο δεν του κόβει τον δρόμο ούτε και το αρπακτικό που τον γράπωσε με τα μεγάλα του νύχια.

Η γνώση άλλωστε είναι αυτή που του έχει δώσει αυτήν τη δύναμη, ώστε να κάνει το αδύνατο δυνατό.

Μέσα από αυτό το βιβλίο τα παιδιά θα λάβουν πολλά μηνύματα και για την αξία της φιλίας, της αλληλοβοήθειας και της στήριξης. Το μόνο που θα πω – για να μην αποκαλύψουμε και το τέλος!!! – είναι ότι δεν βοήθησε μόνο ο αετός τον Άρη να πραγματοποιήσει το όνειρό του αλλά και ο Άρης τον αετό να γίνει κάτι που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι μπορεί, αποδομώντας έτσι την έννοια της σωματικής υπεροχής και της δύναμης του “άγριου”!

Με λίγα λόγια ο Άρης είναι ένα πρότυπο για τα παιδιά μέσα από τον οποίο θα διδαχτούν πολλά, αξίες και συμπεριφορές.

Ο λόγος της Ελένης Φωτοπούλου είναι απλός, ευνόητος και καθαρός, ιδανικός για ηλικίες 4-7 ετών. Η εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη απεικονίζει όμορφα την ιστορία, επεξηγεί και τονίζει τα σημαντικά μηνύματα του βιβλίου.

Στο τέλος θα βρείτε λίγα λόγια από τη συγγραφέα για τον Άρη, με τα οποία μιλάει απευθείας στα παιδιά δίνοντάς τους δύναμη και τονίζοντάς τους την αξία της προσπάθειας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και προτείνεται για παιδιά 4-7 ετών.

Από το οπισθόφυλλο:

“Ο Άρης είναι ένα μικροσκοπικό πετάρι που το μοναδικό όνειρο της ζωής του είναι να πετάξει μακριά και να γνωρίσει τον κόσμο.
Στο βασίλειό του όμως ένας κανόνας ορίζει πως κανένα πετάρι δεν βγαίνει ποτέ στο μεγάλο ξέφωτο γιατί εκεί καραδοκούν οι αετοί.
Για να κάνει αληθινό το όνειρό του, χρειάζεται τη βοήθεια του αετού…  Θα καταφέρει να τον πείσει να κάνουν μαζί το ταξίδι που ονειρεύεται;

Μια ιστορία για την αξία της γνώσης, τη φιλία και τη δύναμη της θέλησης που μπορεί ακόμα και να αλλάξει τον κόσμο.”

Προτάσεις δημιουργικής επεξεργασίας:

Μετά την ανάγνωση ζωγραφίστε ή συζητήστε με τα παιδιά

  • πώς φαντάζονται τη “γειτονιά” του Άρη
  • ποιες εικόνες θα έβλεπε από ψηλά στις πτήσεις του με τον αετό
  • ποια από αυτές τις εικόνες θα του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση
  • σε ποιες πόλεις θα ταξίδευε

Ζητήστε τους ακόμα να δώσουν ένα άλλο τέλος στην ιστορία και συζητήστε πώς αυτό θα άλλαζε τις ζωές των πρωταγωνιστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ