Online δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Πηγή:https://www.eef.edu.gr/el/programme/mikroi-arhitektones-shediazo-mia-biosimi-poli-1/

Ανακάλυψε τις online δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου και μπες στον κόσμο της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

#Explore_Knowledge

Δήλωσε συμμετοχή στα εργαστήριά και δημιούργησε τις πιο cool εφαρμογές με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Μέσα από τα quiz  θα ταξιδέψεις σε κόσμους μικρούς αλλά και απέραντους! Μπες σε παιχνίδια του νου με τα brain games! Γίνε και εσύ μέλος των webcasts στο κανάλι στο YouTube!

Οι δράσεις απευθύνινται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ατομικά αλλά και σε σχολικές μονάδες.

Virtual Reality: Παράθυρο στον εικονικό κόσμο
Δημιουργία εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας | Ηλικίες: 12-18

Τι είναι η εικονική πραγματικότητα; Πού εφαρμόζεται; Τι λογισμικό και εξοπλισμό χρειαζόμαστε; Αυτά και όχι μόνο θα μάθουμε στο εργαστήριο Virtual Reality. Θα δημιουργήσουμε μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας όπου θα μάθουμε πώς λειτουργεί ο ψηφιακός κόσμος, η κάμερα σε σχέση με τον χρήστη, και πώς ο χρήστης εισάγεται σε αυτόν. Θα δώσουμε φυσικές ιδιότητες και υφή σε αντικείμενα, θα εισάγουμε animations σε αυτά, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε το ψηφιακό τους περιβάλλον (360ο skybox). Στο τέλος θα περιηγηθούμε στην εφαρμογή που δημιουργήσαμε, μέσω πληκτρολογίου ή μέσω ενός έξυπνου κινητού (smartphone). Zήσε τώρα την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας!

Text Adventure
Δημιουργία παιχνιδιού διαδραστικής αφήγησης | Ηλικίες: 12-18 (Α’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου)

Έλα να μάθουμε μαζί πώς ξεκίνησαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τι είναι το Interactive Storytelling και πώς δομείται ένα παιχνίδι. Οι προκλήσεις είναι πολλές: συνθήκες boolean, εντολές παίκτη και διαδραστικότητα με τον χρήστη. Με εργαλείο μας την πλατφόρμα Quest, θα φτιάξουμε τη δική μας περιπέτεια απόδρασης και θα ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του προγραμματισμού, της αλγοριθμικής σκέψης και του game design.

Κώδικας, κείμενα και πολυμέσα συνδυάζονται με τη δυνατότερη κάρτα γραφικών του κόσμου… τη φαντασία!

Web Programming
Σχεδιασμός ιστοσελίδας ειδήσεων | Ηλικίες: 12-18

Web programming είναι η δημιουργία δυναμικών web εφαρμογών, όπως οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα ειδησεογραφικού ρεπορτάζ, χρησιμοποιώντας εντολές της γλώσσας JavaScript, μίας εκ των βασικών γλωσσών web programming.

3D Printing
Eφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Διάστημα| Ηλικίες: 12-18

Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για τις εφαρμογές του 3D printing στο Διάστημα, όπως εκτύπωση εργαλείων και ανταλλακτικών, καθώς και μικρών δορυφόρων που «ταξιδεύουν» στο διάστημα συλλέγοντας πληροφορίες. Επίσης ανακαλύπτουν μελλοντικές χρήσεις ενός 3D printer στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Στην συνέχεια πραγματοποιούν μετρήσεις ενός νανοδορυφόρου (Cubesat), δημιουργoύν τρισδιάστατα μοντέλα του και μαθαίνουν πώς να τα επεξεργάζονται προκειμένου να εκτυπωθούν σε 3D printer.

Μικροί Αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μια βιώσιμη πόλη
Visual Computing και αστικός σχεδιασμός| Ηλικίες: 12-18

Σκοπός του εργαστηρίου, είναι να εισάγει τους μαθητές στην έννοια της βιώσιμης πόλης και στις αρχές του αστικού σχεδιασμού.

Στο εργαστήριο οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν ένα βιώσιμο σενάριο και με βάση αυτό να σχεδιάσουν ένα μικρό πάρκο πεζοδρομίου (Parklet).

Η διαδικασία του σχεδιασμού γίνεται με βάση τις αρχές του αστικού σχεδιασμού και με εφαρμογή σχηματικών κανόνων.

Front-End Web Development
Δημιουργία ιστοσελίδων με HTML, CSS και JavaScript | Ηλικίες: 12-18

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δημιουργήσουμε μία λειτουργική ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες. Αρχικά, θα αναπτύξουμε την HTML σελίδα μας, ορίζοντας τα απαραίτητα HTML tags, elements και attributes και θα την μορφοποιήσουμε, χρησιμοποιώντας CSS. Στη συνέχεια, θα επικεντρωθούμε στο να συντάξουμε τον απαραίτητο κώδικα σε JavaScript, χρησιμοποιώντας μεταβλητές, συνθήκες και συναρτήσεις που θα τις χρησιμοποιήσουμε ως event handlers, τις οποίες θα συνδέσουμε με κατάλληλο τρόπο σε elements του HTML αρχείου μας, έτσι ώστε να κάνουμε τη σελίδα μας διαδραστική. Τέλος θα δοκιμάσουμε την ορθή λειτουργία της σελίδας μας και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες διορθώσεις, όπου χρειάζεται.

Python 1: Εισαγωγή στην Python
Μία γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου | Ηλικίες: 12-18

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μία εισαγωγή στις θεμελιώδεις έννοιες προγραμματισμού και στην γλώσσα προγραμματισμού Python, μία δημοφιλή γλώσσα, προσιτή και με μεγάλη χρηστικότητα.

Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τις βασικές δομές δεδομένων, καθώς και τις δομές ελέγχου.

Επίσης θα καλυφθούν συναρτήσεις εισόδου και εξόδου δεδομένων, καθώς και βασικοί αλγόριθμοι και τέλος θα δημιουργήσουν διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως η κρεμάλα και το mastermind.

2D animation
Τεχνικές για δημιουργία ταινίας animation | Ηλικίες: 12-18

Βλέποντας ταινίες animation, αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι χαρακτήρες κινούνται σε χώρο δύο διαστάσεων; Η τέχνη του 2D animation ζωντανεύει χαρακτήρες, αντικείμενα και κόσμους ολόκληρους μπροστά στα μάτια των θεατών.

Οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε animators και ανακαλύπτουν τις τεχνικές του 2D animation, τους τρόπους που δημιουργείται, τις βασικές του αρχές και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Στην συνέχεια, με την χρήση κατάλληλου λογισμικού, πειραματίζονται με την δημιουργία του γνωστού «bouncing ball animation» χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως το tweening και το onion skinning.

Για περισσότερες πληροφορίες και για αιτήσεις συμμετοχής: https://www.eef.edu.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ