Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 με διαδικτυακά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους

«Ψηφιακά», μέσω εφαρμογών και δράσεων που θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα γιορταστεί φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου.

Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOM, «εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Όμως, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα εορταστεί “ψηφιακά”».

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. 

Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες δράσεις που απαυθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και άνω:

Μένουμε σπίτι και… λύνουμε μυστήρια. Σας δίνουμε μερικές ιδέες που μπορείτε βεβαίως να τις προσαρμόσετε στον δικό σας χώρο.

Κι αφού λύσουμε τα μυστήρια μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δική μας αστυνομική ιστορία.

Μια ωραία ιδέα για παιχνίδι με τα παιδιά, που θα ανακαλύψουν σιγά -σιγά μέσα από γρίφους τη βασική πλοκή της υπόθεσης.

Το παιχνίδι αποτελείται από Αποστολές. Οι Αποστολές είναι βίντεο που πρέπει να παρακολουθήσουν τα παιδιά για να πάρουν οδηγίες, έντυπα μηνύματα που περιέχουν τις οδηγίες και τις δραστηριότητες που πρέπει να υλοποιήσουν και τέλος ένα μικρό on line παιχνίδι. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση θα πάρουν και το Δίπλωμα Μικρού Ντετέκτιβ με το όνομά τους!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμμετέχει στο φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 με θέμα: «Μουσεία για την ισότητα, πολυμορφία και κοινωνική συνοχή» με μία σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προσφέρονται μέσω διαδικτύου. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες κοινού με διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα κι έχουν ως στόχο να προβάλουν την κοινωνική πολυμορφία.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Στις 18 Μαΐου το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου ξεμυτίζει…
το ΜΜΜ θα ταξιδέψει τους μικρούς και μεγάλους φίλους του (5 – 105 ετών) σε έναν διαγωνισμό γεμάτο φαντασία, γνώση και δημιουργικότητα… Τα εκθέματα στο ΜΜΜ όσο διαφορετικά και αν είναι μεταξύ τους ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια και αντιμετωπίζονται ακριβώς ισότιμα! Εκτίθενται, συντηρούνται και προστατεύονται! Το κάθε ένα έχει την αξία του, που είναι ξεχωριστή και μοναδική! Όλα μαζί αποτελούν την εκάστοτε μουσειακή οικογένεια, η οποία ανήκει σε μια μουσειακή κοινωνία! Σαν τον άνθρωπο! Καθένας μια ξεχωριστή αξία, μια μοναδικότητα που πρέπει να προστατεύεται και να αγκαλιάζεται ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του! Είστε έτοιμοι; 

Για ακόμα περισσότερα προγράμματα και πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων: http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://icom-greece.mini.icom.museum/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ