Οργανώνουμε Λέσχη Ανάγνωσης στο σπίτι

Όσα ζούμε είναι πρωτόγνωρα και δύσκολα για όλους μας… ας το δούμε όμως με άλλο μάτι, και ας πούμε ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε στη “φυσιολογική” καθημερινότητά μας. Ας διαβάσουμε βιβλία εμείς οι ίδιοι, ας προτρέψουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν βιβλία, ας διαβάσουμε ΜΑΖΙ!

Αφού λοιπόν Μένουμε σπίτι, μπορούμε να οργανώσουμε μια λέσχη ανάγνωσης στο σπίτι, μια οικογενειακή λέσχη!

1η κίνηση: Οργανώστε τη βιβλιοθήκη σας και ξεχωρίστε σε ένα ράφι μαζί με τα παιδιά τα βιβλία που θα θέλατε να ξαναδιαβάσετε ή να διαβάσετε (πολύ συχνά αγοράζουμε βιβλία που μένουν τελικά αδιάβαστα ή ανολοκλήρωτα).

2η κίνηση: Δημιουργήστε τη γωνιά του βιβλίου. Επιλέξτε ένα μέρος του σπιτιού, όπου μπορείτε να στρώσετε μαξιλάρες, χαλάκια, ένα πάπλωμα, να βάλετε μια λάμπα ή φωτάκια, να στολίσετε τον τοίχο με ζωγραφιές των παιδιών. Δημιουργήστε μια γωνιά ζεστή που θα σας κάνει να νιώθετε άνετα!

Η γωνιά βιβλίου του weread.gr

3η κίνηση: Ορίστε ένα διάστημα μέσα στην ημέρα κατά το οποίο θα διαβάζετε.

Μετά την ανάγνωση συζητήστε με τα παιδιά για την υπόθεση του κάθε βιβλίου, για την εξέλιξή της, ανταλλάξτε απόψεις. Συγκρίνετε τους ήρωες και τις συμπεριφορές τους ή τις αντιδράσεις τους. Επίσης, μπορείτε να κρατήσετε ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε την ταυτότητα του βιβλίου και την κριτική σας, κάτι που μπορεί εμμέσως να είναι καλή εξάσκηση γραπτού λόγου και έκφρασης για τα παιδιά που μένουν σπίτι. Σε αυτό το ημερολόγιο μπορείτε να καταγράφετε, ακόμα, αγαπημένες σκηνές ή πράγματα τα οποία σας έκαναν εντύπωση.

Βλέποντας τους γονείς να διαβάζουν, τα παιδιά μέσω της μίμησης μαθαίνουν να διαβάζουν και τα ίδια. Αναπτύσσουν τη φαντασία τους και μέσα από τη συζήτηση μαθαίνουν να κρίνουν, να αναπτύσουν την κριτική ικανότητα, καθώς και να κατανοούν τι τους αρέσει και τι όχι. Τέλος, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία και βέβαια μαθαίνουν να ακούν τις απόψεις των άλλων.

Τα οφέλη, λοιπόν – εκτός από την ίδια την απόλαυση – είναι πολλά και σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο!

Καλή ανάγνωση λοιπόν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ