6 Μαρτίου Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

sad young boy sitting on the floor with text stop bullying written with chalk on chalkboard. social problems of humanity

Η 6η Μαρτίου είναι η μέρα που έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η θυματοποίηση/εκφοβισμός αναφέρεται σε βίαιες ή επιθετικές συμπεριφορές που ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί ή από ομάδα παιδιών εναντίον ενός άλλου παιδιού με στόχο να του προκαλέσουν σωματικό ή/και ψυχικό πόνο και τελικά να το υποτάξουν (Olweus, 1993).

Η θυματοποίηση μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση. Η άμεση αναφέρεται σε ανοιχτή επίθεση εναντίον παιδιού-στόχου, ενώ η έμμεση θυματοποίηση πραγματοποιείται μέσω της απομόνωσης και του αποκλεισμού του παιδιού-στόχου από ομαδικές δραστηριότητες (Καλαντζή-Αζίζι, Ζαφειροπούλου, 2004).

Με αφορμή την ημέρα αυτή το Χαμόγελο του παιδιού δημοσίευσε ένα βίντεο φτιαγμένο από τα ίδια τα παιδιά.
Ο κ. Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε: «Ο λόγος ΤΩΡΑ στα παιδιά! Εμείς στο Χαμόγελο κουραστήκαμε να μιλάμε, τα λόγια πλέον δεν αρκούν, χρειαζόμαστε επειγόντως πράξεις. Σήμερα δίνουμε βήμα στα παιδιά να ακουστούν, να πουν αυτό που πιστεύουν, να δράσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο απέναντι στη φρίκη της ενδοσχολικής βίας. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται και σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθούν είτε αυτού που δέχεται είτε εκείνου που ασκεί βία πρέπει να μην ξεχνάμε ότι χρειάζονται εξίσου βοήθεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ