Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη – Μία βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο περιβάλλον

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο, στην οδό Αγίων Ασωμάτων 9, στο Θησείο, στεγάζεται μία βιβλιοθήκη διαφορετική από τις άλλες που μετρά ήδη 26 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για την «Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη» η οποία αποτελεί ίσως και τη μοναδική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο βιβλιογραφικό υλικό που σχετίζεται με το περιβάλλον και την οικολογία. Οι μυημένοι την γνωρίζουν εδώ και χρόνια ωστόσο κάποιος που περνά μπροστά από το κτίριο δύσκολα θα προσέξει την ξύλινη επιγραφή που αναγράφει «Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη».

Το 1994 μία παρέα φίλων αποφάσισε να «ανοίξει» την προσωπική του συλλογή γύρω από τα θέματα της φύσης, του περιβάλλοντος και της οικολογίας στο ευρύ κοινό. Έτσι, ίδρυσαν αυτή τη βιβλιοθήκη η οποία στην πορεία επεκτάθηκε και συγκέντρωσε πολλαπλάσιο υλικό από το αρχικό, είτε από δωρεές είτε από αγορές είτε από αποστολές περιοδικών, βιβλίων από συγγραφείς και συλλόγους. Ψυχή αυτού του εγχειρήματος είναι ο Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής της Ευώνυμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης. «Ασχολιόμουν με τέτοιου είδους θέματα προτού δημιουργηθεί η Βιβλιοθήκη. Είχα την τάση να μαζεύω και να μην πετάω γενικότερα τίποτα. Έναν χρόνο πριν τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, όταν βρισκόμουν στην Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Νέα Οικολογία, θα πραγματοποιούταν μία έκθεση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Όταν διέθεσα το υλικό μου για την έκθεση του περιοδικού, τότε συνειδητοποίησα το μέγεθός του. Από τις κούτες και τα ράφια που βρίσκονταν οι συλλογές μου, απλώθηκαν και πήραν τη μορφή μιας έκθεσης. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που αποφάσισα να το αξιοποιήσω για δημόσια χρήση», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κουρουζίδης.

Ο χώρος στον οποίο αυτή η ιδέα κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά, είναι ένα κτίριο που τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο 1895 και στο 1905. Ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και έχει παραχωρηθεί για χρήση στη βιβλιοθήκη. Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα του νεοκλασικού κτιρίου αντικρίζει κανείς παλιούς πίνακες που απεικονίζουν παραστάσεις από τη φύση, φωτογραφίες της παλαιάς Αθήνας, ενώ φτάνοντας στον πρώτο όροφο γίνεται μάρτυρας μιας πλούσιας βιβλιοθήκης που η μυρωδιά του βιβλίου διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Ένα μεγάλο μακρόστενο δωμάτιο με πλατιές βιβλιοθήκες που η καθεμία της αποτελείται από ράφια γεμάτα με βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουζίδη το υλικό είναι όλο καταχωρημένο σε βιβλιογραφική βάση δεδομένων. Στη μία υπάρχουν περίπου 20.000 βιβλία ενώ στην άλλη 80.000 άρθρα περιοδικών. Τα τεύχη περιοδικών που περιλαμβάνει η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη υπολογίζονται γύρω στα 30.000 που αντιπροσωπεύουν περίπου 2.000 διαφορετικούς τίτλους περιοδικών. Πέρα από αυτά όμως, η Βιβλιοθήκη είναι πλούσια σε εικονογραφικό υλικό. Φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες, γκραβούρες, ξεπερνούν τα 150.000 αντικείμενα, ενώ όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρουζίδης «υπάρχουν περίπου 500 στερεοσκοπικές φωτογραφίες, που τις βλέπει κανείς με ένα στερεοσκόπιο που τις κάνει να φαίνονται τρισδιάστατες». Το παλαιότερο βιβλίο που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη, είναι ξενόγλωσσο και χρονολογείται το 1789 ενώ από ελληνόγλωσσα το πιο παλιό βιβλίο είναι του 1814.

Ανάμεσα στις στοίβες των βιβλίων που υπάρχουν ξεχωρίζει ένα με τον τίτλο: «Η Κατάσταση του Κόσμου 2009 – Η Κλιματική Αλλαγή Μόλις Άρχισε». Έντεκα χρόνια μετά οι γνώσεις και η ενημέρωση γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα φαντάζουν απαραίτητες για τον κάθε πολίτη. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρουζίδης «κάθε μορφή και πηγή πληροφόρησης γύρω από τόσο σοβαρά θέματα, όπως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή να υπάρχει καλή και πλήρης ενημέρωση σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό το φαινόμενο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από την παγκόσμια κοινότητα».

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη έχει τη νομική μορφή τής «Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας» και συνεχίζει να επιβιώνει παρά το γεγονός ότι «η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι πιο συχνή λύση». Έχει δεχτεί πλήθος δωρεών που όπως λέει ο κ. Κουρουζίδης, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους που τους εντυπωσιάζει πόσοι άνθρωποι κάνουν δωρεές και εμπιστεύονται τμήματα ή και ολόκληρο το υλικό των βιβλιοθηκών τους ώστε να τα δώσουν κάπου που θα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Στα 26 χρόνια λειτουργίας της η Οικολογική Βιβλιοθήκη έχει δεχτεί αμέτρητους επισκέπτες, σχολεία, ομάδες με καθηγητές και μαθητές ή και γονείς καθώς σύμφωνα με τον κ. Κουρουζίδη «το βασικό αναγνωστικό κοινό της βιβλιοθήκης είναι από τον χώρο της εκπαίδευσης και από όσους αναγνώστες θέλουν να αναζητήσουν κάτι πιο εξειδικευμένο».

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 4-8 μ.μ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ