Μια διαφορετική βόλτα στην Αθήνα Βραδινή ξενάγηση με τα παιδιά στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η βραδινή ξενάγηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι μια βόλτα διαφορετική, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους! Ένα απόγευμα κατηφορίσαμε στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίναμε τουρίστες στην πόλη μας, περπατήσαμε, μάθαμε και γίναμε για λίγο αστρονόμοι!

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών βρίσκεται στο Θησείο, στο λόφο Νυμφών απέναντι από την Ακρόπολη, σε ένα κτίριο του 1846, γνωστό και ως κτίριο Σίνα, αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Θεοφίλου Χάνσεν. Το κτίριο δεν είναι χτισμένο τυχαία στο λόφο αυτό, καθώς εκεί από τα αρχαία χρόνια ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την είσοδο του Αστεροσκοπείου με εύκολο παρκάρισμα μπροστά στην είσοδο του κτιρίου αλλά το περπάτημα ως εκεί θα δώσει στη βόλτα σας μια άλλη ατμόσφαιρα!

Εμείς Σάββατο απόγευμα επιλέξαμε να περπατήσουμε τον Πεζόδρομο του Θησείου (Πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου), θαυμάσαμε την Ακρόπολη από μακριά στο υπέροχο φως του ηλιοβασιλέματος και στρίψαμε στο Ιερό του Διός, περάσαμε την Αγία Μαρίνα και ανηφορίσαμε τον πεζόδρομο που οδηγεί στο Αστεροσκοπείο. Συνολική διαδρομή 15 λεπτών περίπου με χαλαρό περπάτημα. Προς έκπληξή μου υπήρχε αρκετός κόσμος στην αναμονή για την ξενάγηση των 20.00 και μας χώρισαν σε δύο γκρουπ, ένα γκρουπ οι οικογένειες και ένα οι υπόλοιποι… οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω, τα μικρότερα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα μεν αλλά στην είσοδο μας ενημέρωσαν πως, αν η 3χρονη μικρή μας δεν μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα, θα πρέπει να βγούμε από την αίθουσα.

Η ξενάγηση, λοιπόν, ξεκινάει από το κτίριο Σίνα με το μεσημβρινό τηλεσκόπιο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες για να προσδιορίζουν την ώρα και την αστρική ημέρα και με πολλές πληροφορίες πάρα πολύ ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους μεγάλους. Η ξεναγός ήταν αρκετά φιλική και συζητούσε πολύ με τα παιδιά, τους έθετε προβληματισμούς και εκείνα ακολουθούσαν με ενδιαφέρον. Εκεί τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και τον ακριβέστερο για την εποχή εκείνη χάρτη της ορατής επιφάνειας της Σελήνης, που ολοκληρώθηκε από τον Ιούλιο Σμιτ, διευθυντή του Αστεροσκοπείου από το 1858 ως το 1884.

Στη συνέχεια περάσαμε στη δεύτερη αίθουσα του κτιρίου, όπου υπάρχει ένα αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Εκεί τα παιδιά συζήτησαν με την ξεναγό για τη λειτουργία του Μηχανισμού, για το πού και πώς βρέθηκε. (Η αλήθεια είναι πως, αν έχετε επισκεφτεί το Μουσείο Κοτσανά, το τμήμα αυτό στο Αστεροσκοπείο δεν θα σας εντυπωσιάσει.)

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με την παρατήρηση του αττικού νυχτερινού ουρανού μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, το οποίο κατασκευάστηκε το 1902 από το γαλλικό οίκο Gautier. Του δόθηκε το όνομα “Δωρίδη” εις τιμήν του μεγάλου δωρητή του. Είναι διοπτρικό τηλεσκόπιο με διπλό αχρωματικό φακό διαμέτρου 40 εκ. και έχει εστιακή απόσταση 5 μέτρων. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο τηλεσκόπιο της χώρας και είναι πράγματι εντυπωσιακό! Καλό είναι, πριν προγραμματίσετε την επίσκεψή σας, να ενημερωθείτε για τον καιρό ή να επικοινωνήσετε με το Αστεροσκοπείο, καθώς η παρατήρηση εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα, τη συννεφιά ή ακόμα και τη σεληνιακή φάση. Εμείς, αν και δεν είχαμε ελέγξει αυτές τις πληροφορίες πριν πάμε, σταθήκαμε τυχεροί και παρατηρήσαμε τον Κρόνο. Εδώ ακούστηκαν πολλά επιφωνήματα θαυμασμού και έκπληξης από τους μεγάλους κυρίως! Εμείς οι μεγάλοι μάλλον ενυπωσιαστήκαμε πολύ περισσότερο από τα παιδιά, ίσως γιατί μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις αποστάσεις και το μέγεθος! Η παρατήρηση γίνεται με τη σειρά, ανεβαίνοντας σε μια σκάλα, καθώς το τηλεσκόπιο είναι τεράστιο, και εδώ τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών ή του υπεύθυνου του τηλεσκοπίου, ο οποίος είναι πάντα στη σκάλα για λόγους ασφαλείας.

Βγαίνοντας από το Αστεροσκοπείο και καθώς έχει νυχτώσει πια για τα καλά θαυμάζει κανείς από τη μια μεριά όλη την Αθήνα φωτισμένη και από την άλλη τον Παρθενώνα κάτω από το φως του φεγγαριού… θέαμα πανέμορφο για τα παιδιά!

Οι βραδινές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο:
α) για το ελληνόφωνο κοινό στις 20:00
β) για το αγγλόφωνο κοινό στις 21:00.

Τιμή Εισιτηρίου: 5,00 € για άτομα από 6 ετών και πάνω

Αν έχετε καρότσι θα πρέπει να το αφήσετε στο εκδοτήριο των εισιτηρίων και το παιδάκι να περπατήσει ή να το έχετε αγκαλιά, γιατί στο κτίριο έχει αίθουσες με σκαλιά όπως επίσης και στον απέναντι λόφο που θα πάτε για την παρατήρηση θα πρέπει να ανεβείτε σκαλιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ