Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024: Τα μουσεία που συμμετέχουν και οι εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Ο εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για το 2024 έχει το γενικό τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά». Συγκεντρώσαμε όσα μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό με εκδηλώσεις και ομιλίες για ενήλικες και για παιδιά.

 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 με το πρόγραμμα «Περί υγείας: ιχνηλατώντας ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό αγαθό». Πρόκειται για ένα ταξίδι στον κόσμο της υγείας και της υγιεινής στην αρχαιότητα, όπως μας τον αποκαλύπτουν οι σχετικές εγκαταστάσεις στην αρχαία γειτονιά που απλώνεται κάτω από το Μουσείο Ακρόπολης, αλλά και το πλήθος των αντικειμένων που εκτίθενται στο νεοσύστατο Μουσείο της Ανασκαφής.

Με οδηγούς τους αρχαιολόγους του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες θα ανιχνεύσουν τις αντιλήψεις των αρχαίων για την υγεία και την υγιεινή, τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για να φροντίσουν το σώμα, και κατ’ επέκταση την ψυχή, την επιστημονική γνώση αλλά και τη θρησκευτική διάσταση που έδιναν με στόχο τη διασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού. Το πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με το φετινό πανευρωπαϊκό θέμα «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά».

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
10.00 π.μ. (αγγλικά) & 12.00 μεσημ. (ελληνικά). Διάρκεια: 90 λεπτά.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 5.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ., η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

   Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με θεματικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολική ομάδα.

   Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν:

   1. Θεματικές περιηγήσεις από τους αρχαιολόγους των Συλλογών του Μουσείου την Πέμπτη 26, την Παρασκευή 27 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024:

   Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου:

    * Ώρα 12.00-12:45 :«Το πολυσύχναστο λιμάνι της Περατής στο λυκόφως του μυκηναϊκού κόσμου». Θεματική περιήγηση (Αίθουσα 3) από την αρχαιολόγο της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Κωστάντη.

    Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου:

   * Ώρα 10:00-10:45 και 11:00-11:45: «Διαδρομές μνήμης μέσα από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Θεματική περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και προβολή παρουσίασης στο αμφιθέατρο από την αρχαιολόγο της Συλλογής Αγγείων Μαρία Χιδίρογλου.

   * Ώρα 13.00-14:00: «Προϊστορικά δίκτυα επικοινωνίας και πολιτισμικοί δεσμοί στο ΒΑ Αιγαίο και τις Κυκλάδες». Θεματική περιήγηση (Αίθουσα 5 και 6) από την αρχαιολόγο της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Κάτια Μαντέλη.

   Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου:

   * Ώρα 11:00-11:40: «Φτάνει λοιπόν στο σπίτι του πατέρα μου κάποιος ανάμεσά τους τετραπέρατος, στο χέρι του κρατώντας μαλαματένιο περιδέραιο, με 460 περασμένες χάντρες από κεχριμπάρι» Οδύσσεια, ο, 455-457. Κεχριμπάρι: Τα δώρα από το Βορρά ή το εμπόριο του στους πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους. Θεματική περιήγηση (Αίθουσα 3) από τον προϊστάμενο της Προϊστορικής Συλλογής Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Νικολέντζο.

   * Ώρα 12:00-13:00: «Θρησκευτικά δίκτυα: εισαγωγή νέων λατρειών στην Αττική». Θεματική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο από την αρχαιολόγο της Συλλογής Γλυπτών Αριάδνη Κλωνιζάκη.

   Αριθμός συμμετεχόντων στις παραπάνω περιηγήσεις: 25 άτομα.

   Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:

   Το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική» για μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού) στις 10:00 πμ από τις αρχαιολόγους του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου Παναγιώτα Κουτσιανά και Μαρία Σελέκου, καθώς και από την εικαστικό του Μουσείου Νεκταρία Ρουμελιώτη.

   Οι μαθητές μέσα από μια εκπαιδευτική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο, στον κόσμο του παιδιού και της γυναίκας, θα γνωρίσουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου (παιχνίδια, αγγεία με παραστάσεις που σχετίζονται με τη μουσική, το γάμο και τις γιορτές) και θα ανακαλύψουν τη διαχρονικότητά τους.

Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι. 
Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

   Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη. Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις προγραμματισμένες δράσεις.

   Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση (https://ds.namuseumlive.gr/el/hmerologio-drasthriothtwn/). Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4856.

Στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 συμμετέχει και η Εθνική Πινακοθήκη με την ομιλία:

«Τέχνη – Ταύτιση – Τεχνική – Υλοποίηση. Τα έργα γλυπτικής τέχνης από τη σχεδίαση, στην κατασκευή και τη διαχρονικότητα στο χώρο» από τον Στέλιο. Λ. Γκίκα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 18:00.

Η ομιλία αφορά στις συνδέσεις μεταξύ τέχνης, χειροτεχνίας και κοινού, μέσω του επαγγέλματος του εξειδικευμένου τεχνίτη έργων τέχνης. Είναι μια δεξιότητα που συνδυάζει θεωρητικές προσεγγίσεις, καλλιτεχνικές αξίες και πρακτικά παραδοτέα. Οι καλλιτεχνικοί τεχνίτες υλοποιούν την έμπνευση, τις απαιτήσεις, τις επιθυμίες και το όραμα των καλλιτεχνών, μεταφέροντας το άυλο σε πραγματική δημιουργία. Έτσι, προκύπτουν δίκτυα μεταξύ καλλιτεχνών, τεχνικών και πολιτιστικών οργανισμών, ενώ με την έκθεση των έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο προκαλούνται διασυνδέσεις μεταξύ έργων και κοινού. Αυτό το πέρασμα από την έμπνευση του καλλιτέχνη στο απτό έργο, θα παρουσιαστεί από έναν τεχνίτη 2ης γενιάς, που θα μιλήσει για την ιστορία του οικογενειακού εργαστηρίου που διατηρεί, θα αποκαλύψει ιστορίες από τη συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες και θα μοιραστεί το όραμά του για την καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση ντοκουμέντων που αφορούν την εργασία του.

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει επίσης στον εορτασμό διοργανώνοντας δράσεις με ειδικό θέμα «Αρχαία Δίκτυα, Συμμαχίες και Πρόξενοι».


Την Παρασκευή 27/9/2024 στις 12:00 και το Σάββατο 28/9/2024 στις 12:00 θα πραγματοποιηθούν ωριαίες ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό επιλεγμένα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου που αφορούν σε συνθήκες συμμαχίας και στα προξενικά ψηφίσματα με τα οποία ο αθηναϊκός δήμος τιμούσε και απένεμε τον τίτλο του προξένου σε ξένους πολίτες που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη των Αθηνών.

Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής από την Παρασκευή 20/9 στο τηλέφωνο 210 8232950 (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 13:00)

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας συμμετέχει επίσης στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 και η είσοδος στους εκθεσιακούς του χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 20:00.

Τα Φώτα Στραμμένα στο Φως | Ομιλία & Workshop

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζουν από κοινού τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 με μια ξεχωριστή, λαμπερή εκδήλωση την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 18:00! Μια λάμπα φωταερίου των αρχών του 20ου αιώνα κι ένα βιβλίο πρακτικών των φανοκόρων που εργάζονταν στο εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι, «μετακομίζουν» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Μουσείο Μαρία Κάλλας και «ρίχνουν φως» στην εξέλιξη της Τέχνης του Φωτισμού στο θέατρο, μέσα από ομιλίες ειδικών αλλά και ένα βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αμαρουσίου εντάσσει στο κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», τη δράση «Νήμα και Κόσμημα: Υφαίνοντας τον Πολιτισμό» και διοργανώνει εργαστήριο υφαντικής τέχνης για ενήλικες που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου, το Σάββατο 21/9 και το Σάββατο 28/9 (ώρες 10.30-13.30).

Οι συμμετέχοντες/χουσες με την καθοδήγηση έμπειρης εκπαιδεύτριας υφαντικής τέχνης, θα μυηθούν στην τέχνη της μικροϋφαντικής και θα δημιουργήσουν ένα περίτεχνο χειροποίητο κόσμημα.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2024, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά, και διοργανώνει δυο ξεναγήσεις στο ιστορικό Κτήριο Τσίλλερ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσης.

Η κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ)»“European Heritage Days (EHD)” διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (11:00-13:00) και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (15:00-17:00) δύο ξεναγήσεις στο Κτήριο Τσίλλερ, το μεγαλοπρεπές κτήριο του Εθνικού Θεάτρου, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα δέχεται τους επισκέπτες του με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 27/9, ενώ το Σαββατοκύριακο 28 και 29/9 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου:

έκθεση «Κύπρος ’74 – Δεν ξεχνώ»: Σάββατο 28/9, ώρες 11:00 και 13:00

έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες»: Κυριακή 29/9, ώρα 11:00 

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 – Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς στην πολιτιστική κληρονομιά» διοργανώνοντας στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2024 διήμερη εκδήλωση με τίτλο «Ανάσες Καππαδοκίας» στην αυλή του Μουσείου, με ελεύθερη είσοδο.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων και στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης μνήμης των 100 χρόνων από την έλευση των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

«Ανάσες Καππαδοκίας» Σάββατο 28-9-2024, 19.30

Θεατρική παράσταση «Ανάσα Καππαδοκίας» Η παράσταση εστιάζει σε όψεις του καππαδοκικού πολιτισμού με θέμα την καθημερινή ζωή των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων διαφόρων περιοχών της Καππαδοκίας, τα ήθη και έθιμα για τον γάμο, την κηδεία, τον τρόπο εκδήλωσης πίστης και θρησκευτικής λατρείας, την εργασία, πλαισιωμένες με αφήγηση, μουσική, τραγούδι και χορό. Μέρος των διαλόγων αποδίδεται σε τοπικές διαλέκτους, οι οποίες ακόμη και σήμερα μιλούνται σε κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδας.

Μετά το τέλος της παράστασης θα υπάρχει κέρασμα με καππαδοκικά εδέσματα.

Παραδοσιακά τραγούδια και χοροί των Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της Καππαδοκίας
Κυριακή 29-9-2024, 12.00

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Sun Flowers» (2018) σκηνοθεσίας της Ayla Torun, για την ανταλλαγή των πληθυσμών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η Ayla Torun είναι ακαδημαϊκός, επίκουρη καθηγήτρια Νέων Μέσων και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Nisantasi της Κωνταντινούπολης και σκηνοθέτις ταινιών ντοκιμαντέρ, που διερευνά τις μειονότητες και τη μετανάστευση μέσα από τον κινηματογράφο. Ώρα έναρξης 13:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ