Η πρώτη μπουλντόζα, ο Καποδίστριας και ο μικρός Παναγιώτης που θέλει να γίνει συγγραφέας, στην παιδική γωνιά της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 Με το άνοιγμα της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί, το Περίπτερο 13 της ΔΕΘ γέμισε με παιδιά, με μικρούς και μεγάλους μαθητές από σχολεία όλης της Θεσσαλονίκης, που έκαναν «ποδαρικό» στη φετινή διοργάνωση.

   Για τη χαρά των παιδιών που θα έκαναν αυτήν την επίσκεψη στην Έκθεση, μας μίλησε η Σταυρούλα Σιαπάτη, σχολική ψυχολόγος στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού. «Για τα παιδιά του δικού μας σχολείου ήταν κάτι ξεχωριστό, καθώς δύσκολα πηγαίνουν σε μία έκθεση βιβλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σιαπάτη.

   Μαθητές και μαθήτριες του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού παρακολούθησαν την πρώτη εκδήλωση της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς στη φετινή διοργάνωση, το «1821 ανεπίσημα», μία δράση που εντάσσεται και στο κεντρικό αφιέρωμα της 18ης ΔΕΒΘ στην επέτειο από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

   Σύνθεση ιστοριών για το 1821

   Το «1821 ανεπίσημα» είναι αφηγήσεις μικρών ιστοριών που έγιναν κατά την προεπαναστατική, την επαναστατική και τη μετεπαναστατική περίοδο, που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες. Ιστορίες γνωστών ηρώων όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Καποδίστριας, αλλά και αφανών ηρώων. Ιστορίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών όπως αυτή «της πρώτης μπουλντόζας», όπως εξηγεί ο Γιώργος Ευγενικός, αφηγητής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

   «Προεπαναστατικά, ο Ρήγας Βελεστινλής ήταν έπαρχος σε μια επαρχία κοντά στο Βουκουρέστι. Τα πάντα ήταν χιονισμένα και οι κάτοικοι ήταν σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούσαν να κινηθούν. Τότε εκείνος σκέφτηκε να φέρουν δύο βουβάλια κι αυτά να σέρνουν βαρέλια ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανοίξουν τους δρόμους», σημειώνει ο κ. Ευγενικός.

   Μια άλλη ιστορία, που φάνηκε να διασκεδάζει τα παιδιά, ήταν η ιστορία της πατάτας -που όλα έδειξαν να την αγαπάνε- και πώς ο Καποδίστριας την έφερε πρώτος στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες ιστορίες που αφηγείται ο κ. Ευγενικός βασίζονται στις έρευνες του ιστορικού Γιάννη Βλαχογιάννη, αλλά και ιστορίες από άλλους καταγραφείς. «Αυτή η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας σύνθεσης», σημειώνει ο αφηγητής και συμπληρώνει ότι «το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι ο καθένας που αγωνίζεται για την ελευθερία του χωρίς αντίτιμο, είναι αγωνιστής».

   Η αφήγηση προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών και την ηλικία τους, ενώ οι ιστορίες αυτές στη συνέχεια θα γίνουν podcasts στο Παραμυθόφωνο.

   Μετά την πρωινή αφήγηση, η κ. Σιαπάτη έκανε λόγο για μια πολύ καλή εμπειρία, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά μπόρεσαν να ανταποκριθούν. «Ήταν μια πολύ κατανοητή παρουσίαση, τα παιδιά συμμετείχαν και ένιωσαν ότι ήταν ενεργοί ως μαθητές», σημείωσε, τονίζοντας ότι ήταν προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

   Ενθουσιασμένος δήλωσε ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου:

«Θέλω να μάθω για τα βιβλία. Έχω μάθει να διαβάζω, έχω κάνει τα πάντα, γι’ αυτό είμαι στο σχολείο και το όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ