Η Ριέκα της Κροατίας η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020

Περισσότεροι από 40 δημοσιογράφοι από μέσα ενημέρωσης όπως οι εφημερίδες “New York Times”, “Guardian”, “Times”, “Daily Telegraph”, αλλά και ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το AFP, επισκέφθηκαν την πόλη Ριέκα, που φέτος, μαζί με την ιρλανική πόλη Γκάλγουέϊ, φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Παράλληλα, από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου, περίπου 60 δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες επισκέφθηκαν την Κροατία, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία (για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους), αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα “Rijeka 2020” που “τρέχει” τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν φέτος στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

“Η κροατική προεδρία το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα υπογραμμίσει τη συμβολή της Κροατίας στη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που είναι, επίσης, ευκαιρία να αναδειχθεί περισσότερο η Ριέκα και ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020 θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου, στη Ριέκα. Στη διάρκεια του 2020, θα παρουσιαστούν περισσότερες από 600 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις και 250 καλλιτεχνικά έργα. Ορισμένες από τις εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση των έργων του διάσημου ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ και έκθεση για το πολιτιστικό παρελθόν της Ριέκα. Οι αστέρες της όπερας, Καρίτα Ματίλα και Ελίνα Γκαράντσα, θα δώσουν συναυλίες στην πόλη για τον εορτασμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η πόλη θα “γεμίσει” φως στη διάρκεια των εκδηλώσεων, καθώς θα παρουσιάσει την πολυπολιτισμικότητα της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνει η δημοτική αρχή της Ριέκα και προσθέτει ότι, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στοχεύει στην ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλομορφίας της καλλιτεχνικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς και των κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους, ως τρόπου συμβολής στην προσέγγιση και στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ