Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: 10 παιδικά βιβλία για τη γλώσσα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάζεται ετησίως στις 9 Φεβρουαρίου , ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας. Η παγκόσμια ημέρα θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας λοιπόν σήμερα και ενώ κάθε χρόνο τέτοια μέρα λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις, τώρα λόγω της κατάστασης οι εκδηλώσεις είναι μηδαμινές και μιας και τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε στο σπίτι συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε βιβλία που έχουν θέμα τη γλώσσα, που παίζουν με τις λέξεις και τα γράμματα και που αναμφισβήτητα μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να εξοικειωθούν αλλά και να αγαπήσουν τη γλώσσα και κυρίως την ανάγνωση!

Συλλέκτης λέξεων

Μερικοί άνθρωποι συλλέγουν γραμματόσημα. Μερικοί συλλέγουν νομίσματα. Μερικοί έργα τέχνης. Και ο Ζερόμ;
Ο Ζερόμ μάζευε λέξεις…
Σ’ αυτή την τρυφερή και έξυπνη ιστορία του αγαπημένου Πίτερ Ρέινολντς, ο Ζερόμ ανακαλύπτει τη μαγεία των λέξεων παντού γύρω του: μικρές και μεγάλες λέξεις, συνηθισμένες ή σπάνιες, γνωστές και άγνωστες. Λέξεις που ενώνουν, μεταμορφώνουν και εμψυχώνουν.
Μια ιστορία για τη δύναμη που κρύβουν οι λέξεις και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν όταν τις μοιραζόμαστε με τον κόσμο.

Για παιδιά από 4 ετών

Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο:
Εκπαιδευτικό υλικό
Κολάζ λέξεων
Το κολάζ της φιλίας
Καρτέλες λέξεων

Ο πόλεμος της Ωμεγαβήτας

Τα παλιά τα χρόνια το Ωμέγα ήταν το πρώτο γράμμα της Ωμεγαβήτας και το ‘Αλφα το τελευταίο.
Το Ωμέγα όμως έπασχε από ωμεγαλομανία και ήθελε να επιτεθεί στην κινέζικη Αλφαβήτα.
Τι συνέβη στην ιστορική εκείνη μάχη και το Ωμέγα βρέθηκε στο τέλος της Αλφαβήτας;

Ένα βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά που παίζει με τα γράμματα, την ισχύ τους και τη σειρά τους!

Για παιδιά από 4 ετών

Α…όπως…

Το μικρό α είχε πια μεγαλώσει και έψαχνε να βρει απεγνωσμένα
ποια λέξη θα γινόταν!
Ώσπου μια μέρα βρήκε τη λέξη που τα είχε όλα!
Τη δύναμη της αρκούδας για να προστατεύει!
Τη φαντασία του αστροναύτη για να εμπνέει!
Την ηρεμία και τη ζωή του αέρα!
Το συναίσθημα και την απεραντοσύνη της αγάπης!
Την πίστη της αφοσίωσης!
Τη ζεστασιά και το φως των αστεριών!

Ένα ποιητικό παραμύθι για τη δύναμη των αδελφικών σχέσεων

Για παιδιά από 3 ετών

Ο ραφτάκος των λέξεων

Κάποια ρούχα είναι ραμμένα με μεταξωτή κλωστή, άλλα είναι μάλλινα βαριά κι άλλα σαν πέπλα ανάλαφρα. Υπάρχουν όμως και κάποια ρούχα βολικά πολύ, που είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να μας ζεσταίνουν τον χειμώνα και να μας δροσίζουν το καλοκαίρι. Ποιος ράφτης ξέρει να τα ράβει και πού θα τον βρούμε;

Ο αγαπημένος ράφτης που ζεσταίνει τους ανθρώπους με τη ζεστασιά των λέξεων!

Για παιδιά από 3 ετών

Ο Πόλεμος Των Λέξεων

O βασιλιάς Εκφόβιος έχει έναν και μοναδικό στόχο. Να συνθλίψει όλα τα βασίλεια της περιοχής. Μια μυστηριώδης, μοβ φιγούρα τού προτείνει ένα υποχθόνιο, πρωτάκουστο σχέδιο. Ένας φοβερός πόλεμος των λέξεων ξεκινά και τα βασίλεια πέφτουν το ένα μετά το άλλο, σαν τραπουλόχαρτα. Όλα εκτός από ένα: το βασίλειο του Συνετού. Με ποιο τρόπο ο Συνετός καταφέρνει να νικήσει τη λυσσαλέα δύναμη των αρνητικών λέξεων; Μπορούν οι λέξεις να νικήσουν τις λέξεις;

Μια πρωτότυπη ιστορία για τη δύναμη που κρύβουν οι λέξεις και την ικανότητά τους άλλοτε να επιφέρουν την καταστροφή κι άλλοτε να δημιουργούν θαύματα.

Για παιδιά από 7 ετών

Τόνοι, τόνοι και Τόνι

Δεν είναι καλό πράγμα οι φωνές. Πέρα του ότι δεν είναι ευγενικό να φωνάζουμε, οι φωνές δημιουργούν παρεξηγήσεις. Ειδικά αν είσαι τόνος κι ενώ κολυμπάς αμέριμνος ακούσεις από το παραθαλάσσιο σχολείο κάποιον να φωνάζει «Πού είναι οι τόνοι; Θέλω τόνους!», δε θα βγεις από το νερό νομίζοντας ότι σε καλούν; Ε, αυτό έκαναν και οι τόνοι. Πού να ήξεραν ότι αυτός που φώναζε ήταν ο δάσκαλος και φώναζε στον Τόνι επειδή δεν έβαλε τόνους στο κείμενο της ορθογραφίας. Κι έτσι όπως βγήκαν με φόρα από το νερό οι τόνοι (τα ψάρια δηλαδή), άρχισαν άθελά τους να πέφτουν σαν τόνοι (γραμματικής) στα γράμματα των λέξεων που ήταν γραμμένες στον πίνακα. Και τους άλλαξαν τα φώτα και μαζί και το νόημα…

Θα μπορέσει κάποιος να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργήθηκε στην τάξη; Και ο Τόνι θα βάζει από εδώ και στο εξής τόνους για να μην ξανασυμβούν τα ίδια;

Ένα τρελό παραμύθι παρεξηγήσεων και ορθογραφίας!

Για παιδιά από 7 ετών

Αλφαβητάρι στο χέρι

Αυτό το βιβλίο είναι ένα παιχνιδιάρικο αλφαβητάρι. Αν κοιτάξουμε τα γράμματα πέρα απ’ ό,τι σημαίνουν, θα δούμε πως δεν είναι παρά μικρά σχέδια.. Ζωγραφίζοντας και παίζοντας με τα γράμματα προέκυψε αυτό το βιβλίο: πρώτα σχεδίασα κάθε γράμμα με το πινέλο, ύστερα δημιούργησα μια εικόνα που να το συνοδεύει και τέλος σκέφτηκα μια λέξη που να συνδέει το γράμμα με την εικονογράφηση.

Τώρα, ξεφυλλίζοντας αυτό το αλφαβητάρι, βλέπω ότι τα γράμματα έγιναν φίλοι με τις εικόνες, σαν να γνωρίζονταν από πάντα. Ίσως περίμεναν απλώς να τα ζωγραφίσω, για να αρχίσουν την κουβέντα και να καθρεφτιστούν το ένα στο άλλο.

Για παιδιά από 3 ετών

Η γλώσσα έχει κέφια

Είναι αλήθεια όχι υπάρχει αρχαία ελληνική φράση μόνο με φωνήεντα; Πού βρίσκεται η θρυλική Νομανσλάνδη; Από πού πάνε για το Παλιοκατσικόρεμα; Πότε έζησε ο περίφημος βιολιστής Ροβιόλης; Τι είναι τα παντογράμματα και σε τι διαφέρουν από τα λιπογράμματα; Μπορείτε να φτιάξετε μια λέξη με έξι Υ; Ποιος μεγάλος ποιητής αγαπούσε πολύ τις ομοιοκαταληξίες με ομόηχες λέξεις; Σε ποιο μέρος κατοικούν οι Σούρδοι; Ποια είναι η μεγαλύτερη ελληνική λέξη και τι σημαίνει; Γιατί λέμε ψιλόν το ύψιλον και το έψιλον; Πού γεννήθηκε ο Δαίμονας του τυπογραφείου; Πού βρίσκεται η Μποχαλία; Ποιος πρωθυπουργός έπεσε θύμα γλωσσικού μύθου; Έμπειρος ταξιδιώτης στο βασίλειο της γλώσσας, ο Νίκος Σαραντάκος θα είναι ο ξεναγός σας σε μια χαμογελαστή περιπλάνηση στα τοπία της γλωσσικής ελαφρότητας. Μέσα από 40 κεφάλαια, θα γνωρίσετε μερικά από τα πιο αστεία, ευτράπελα, πνευματώδη και παιγνιώδη γλωσσικά στιγμιότυπα, θα εντυπωσιαστείτε από κάθε λογής αλλόκοτα και εξωτικά γλωσσικά ρεκόρ, θα διασκεδάσετε αλλά και θα προβληματιστείτε με λάθη, παρακούσματα και γλωσσικές παρεξηγήσεις. Κυρίως όμως, και αυτή είναι η βασική φιλοδοξία του συγγραφέα, θα γελάσετε!

Ο Λεξιδιώτης Χμ!

Οι ιστορίες των Χμ, όπως τις κατέγραψε ο ερευνητής του ανήκουστου και ανύπαρκτου Έγκμοντ Κλαβιέ (με τη βοήθεια της αρχιβοηθού του, Κατερίνας Κρις), γράφτηκαν για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα. Γιατί τα βιβλία έχουν πολλές λέξεις, και οι λέξεις αρέσουν πολύ στα Χμ κι έτσι οι πιθανότητες ένα παιδί να συναντήσει τα Χμ αυξάνονται μόλις ανοίξει ένα βιβλίο κι αρχίσει να το διαβάζει. Οι ιστορίες των Χμ γράφτηκαν και για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το γράψιμο. Γιατί όταν κάποιος γράφει, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί στη σελίδα του τετραδίου του ένα Χμ, για να τον βοηθήσει να γράψει ακόμη καλύτερα! Όπως ακριβώς συνέβη και με τον Έγκμοντ!

Τι είναι ένα Χμ;

Είναι ένα μικροσκοπικό πλάσμα που ζει στις σελίδες των βιβλίων και των τετραδίων. Είναι ένα πλάσμα που χαίρεται κάθε φορά που κάποιος διαβάζει τις σελίδες των βιβλίων ή γράφει στις σελίδες των τετραδίων.

Για παιδιά από 6 ετών

Η μαγισσούλα που έτρωγε τα γράμματα

Η μαγισσούλα Φριντανίτα και οι φίλες της είναι πολύ στενοχωρημένες. Ξαφνικά έχασαν τις μαγικές τους ικανότητες! Γιατί, ενώ ζητούν μήλα, φανερώνεται μια καμήλα; Ποιος φταίει που τα ξόρκια αποτυγχάνουν και αντί για παγίδες γέμισε το κάστρο με…γίδες;

Ένα παραμύθι που με διασκεδαστικό τρόπο φανερώνει στα παιδιά την αξία των συλλαβών και των φωνημάτων, και πώς αυτά επηρεάζουν τη σημασία των λέξεων.

Για παιδιά από 5 ετών

Διαβάστε ακόμα:

Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία
Πώς θα επιλέξετε βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ