Στον Χάγκεν Φλάισερ και στον Ρόντρικ Μπίτον απονέμονται τα Βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Αναμένονται τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και πεζογράφο. Με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα βραβεία 2020 συνοδεύει ειδική έκδοση για το ιστορικό των βραβείων που περιλαμβάνει ανθολογία όπου μέλη της Εταιρείας αυτο-ανθολογούνται.
Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Ο Φλάισερ (Hagen Fleischer) γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε (Ιστορία, Επικοινωνία/ΜΜΕ) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1979 δίδαξε Ιστορία του 20ού αιώνα (στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών) και ήταν πιθανώς ο πρώτος που εισήγαγε τη δεκαετία του ’40 – και αποσιωπημένες ή λογοκριμένες θεματικές – στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το 1985 έγινε (και) Έλληνας πολίτης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά προγράμματα και επιτροπές έρευνας, λ.χ., στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών που διερεύνησε το παρελθόν του Αυστριακού προέδρου Kurt Waldheim (1987-88), στην European Scientific Foundation με αντικείμενο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1994-2005), στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα γερμανικά πολεμικά χρέη (Ουάσιγκτον, State Department, 1998), στην Έκθεση για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ (Αμβούργο κ.α., 2001-2004). Τον Απρίλιο 2010 επισκέφθηκε με 17 νέους ιστορικούς το Βερολίνο και άλλους γερμανικούς τόπους μνήμης του Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Από τους καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε επανειλημμένα στη δημόσια τηλεόραση. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 μελέτες. Πρόσφατα βιβλία του: Οι πόλεμοι της μνήμης. Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στη δημόσια ιστορία (42012) και Πόλεμος και μεταπολεμικά χρόνια. Ο δύσκολος γερμανοελληνικός αιώνας (2020 στα γερμανικά, σχεδιάζεται ελληνική έκδοση). Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ τον τίμησε με τριήμερο συνέδριο (2012) και συλλογικό τόμο Η μακρά σκιά της δεκαετίας του ’40. Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση – Εμφύλιος (2015).
Το βραβείο Δαίδαλος 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) για την πολύπλευρη προσφορά του στα γράμματα και την επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Ο Μπίτον (Roderick Beaton) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Peterhouse (Πανεπιστήμιο του Cambridge) και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ώς το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London και από το 2012 ώς το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου από το 2018 παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996)· Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (2003)· Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (2020). Το 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του επέδωσε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας». Εκλέχτηκε στη θέση A.G. Leventis Visiting Professor in Greek στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Το επόμενο βιβλίο του, The Greeks: A Global History, προβλέπεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2021.