10 ερωτήσεις στη συγγραφέα και εικονογράφο Μαρίνα Γιώτη

Η Μαρίνα Γιώτη είναι συγγραφέας και εικονογράφος της αγαπημένης σειράς παιδικών βιβλίων “Μελισσάκια στα θρανία”! Η σειρά αυτή με πρωταγωνίστριες τις μέλισσες και το θαυμαστό κόσμο τους πραγματεύεται αξίες που κάθε γονέας θέλει να συζητήσει με τα παιδιά αλλά δεν ξέρει πώς, όπως η δημοκρατία, η αξιοκρατία, το πώς επιλέγουμε αρχηγούς, το πώς επιλύουμε τα προβλήματα και πολλά πολλά ακόμα. Αυτά τα βιβλία παρέχουν ιδιαίτερα πλούσιο υλικό που βοηθάει τους γονείς να κάνουν αυτές τις συζητήσεις και να λύσουν απορίες για κοινωνικά αλλά και προσωπικά ζητήματα που απασχολούν το κάθε παιδάκι!

Και βέβαια, ως εκπαιδευτικός η ίδια, εκτιμώ ιδιαίτερα την παροχή πλήρους και πρωτότυπου υλικού βασισμένο σε αυτά τα βιβλία που η Μαρίνα Γιώτη σε συνεργασία με καταξιωμένους εκπαιδευτικούς έχει οργανώσει. Θεωρώ πως είναι πολύτιμη βοήθεια για όποιον εκπαιδευτικό θέλει να “ζωντανέψει” λίγο την τάξη!

Η Μαρίνα Γιώτη, λοιπόν, απαντάει σε 10 ερωτήσεις για τα Μελισσάκια, την εικονογράφηση αλλά και για το νέο της βιβλίο που θα κυκλοφορήσει αρχές Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Την ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς και της ευχόμαστε Καλή επιτυχία στο νέο της βιβλίο!

  • Τα δύο τελευταία βιβλία σας «Δώσε λύση στο Μελίσσι» και «Το Κάτι Τι;» θίγουν θέματα όπως η δημοκρατία, η αξιοκρατία, ο σεβασμός στην άποψη του άλλου, η συνεργασία κ.λπ. Τι σας έκανε να  «καταπιαστείτε» με αρχές σαν αυτές;
    Οι συγγραφείς δεν ζούμε σε γυάλα. Επηρεαζόμαστε και αφουγκραζόμαστε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να δούμε τι εργαλεία θα χρειαστούν τα παιδιά μας για να αναπτύξουν το μυαλό και τις δεξιότητες τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της δικής τους γενιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εμφανές ότι η ποιότητα της ηγεσίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μιας κοινωνίας και κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από την έλλειψή της. Ο τρόπος λοιπόν που αντιλαμβανόμασταν τη συμμετοχή στα κοινά και βασικές αξίες, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός και η δικαιοσύνη είναι τεράστιας σημασίας. Κατά τη γνώμη μου, η συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα δεν πρέπει να ξεκινά στην εφηβεία, όπου συνήθως τα αμφισβητούμε όλα. Τα παιδιά πια έχουν τόσα ερεθίσματα, που από μικρές ηλικίες διαμορφώνουν απόψεις και συνήθειες. Μπορούμε λοιπόν να τους μιλήσουμε με απλά λόγια για αυτές τις αξίες, που είναι θεμέλιο της κοινωνικής μας συνείδησης και της ιδιότητάς μας ως πολίτες μιας ελεύθερης χώρας.  Οι μέλισσες έχουν να μας διδάξουν πολλά πάνω σε αυτό και αποτελούν ένα υπέροχο όχημα για να μιλήσουμε για θέματα αγωγής του πολίτη, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Πώς προέκυψε η ιδέα για μια σειρά όπως «Τα Μελισσάκια στα Θρανία» που να περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό και να αποτελεί ένα εργαλείο για εκπαιδευτικούς;

Αυτά τα βιβλία, όπως και η «Σκουφοκοκκινίτσα» από τα Παραμύθια αλλιώς για το οποίο υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό, είναι εξαιρετικά εργαλεία και για την τάξη καθώς έχουν να κάνουν με θεματικές που ούτως ή άλλως διδάσκονται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όπως οι μέλισσες, το περιβάλλον, οι εκλογές, ο σεβασμός στους άλλους.  Η ιδέα ήταν λοιπόν σε συνεργασία με καταξιωμένους εκπαιδευτικούς, όπως η Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, η Μαίρη Τρύφων, η Μάνια Ζηρίδη και η Αγγελική Χαλκιοπούλου να φτιάξουμε πάνω από 80 σελίδες υλικό με ιδέες, παιχνίδια, σχέδια με τα μελισσάκια, εκτυπώσιμα, θεατρικά κείμενα και άλλα πολλά για εκπαιδευτικούς, τα οποία μπορούν να δουλευτούν στην τάξη. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να κρατήσει τι θέλει από αυτά ή να πατήσει πάνω σε αυτά και να προσθέσει τη δική του εμπειρία για να δουλέψει τις ιστορίες στην τάξη. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους εκπαιδευτικούς να μας στείλουν τις ιδέες τους, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στο υλικό με το όνομά τους.

  • Έχετε πολύ ενεργή παρουσία στα social media αλλά και στα βιβλιοπωλεία, σε σχολεία και γενικά επιδιώκετε την επαφή με γονείς και παιδιά. Τι σας προσφέρει αυτή η επαφή;

Θετική ενέργεια, ιδέες και δύναμη. Είναι υπέροχο να βλέπεις το αντίκτυπο που έχουν τα βιβλία σου σε μικρούς και μεγάλους.

  • Πιστεύετε ότι η ανάγνωση έχει κυρίαρχο ρόλο μέσα στην οικογένεια; Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία μέσα στο σπίτι;

Θα έπρεπε να έχει κυρίαρχο ρόλο, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με το ζόρι. Θεωρώ ότι το παράδειγμά μας είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε. Αν μας βλέπουν τα παιδιά να διαβάζουμε και να αφιερώνουμε χρόνο μέσα στην ημέρα για να διαβάζουμε παρέα το παιδί, εκείνο θα καταλάβει ότι το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία, αλλά χαρά, διασκέδαση, αποφόρτιση. Επίσης, να πηγαίνουμε σε βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες και να διαλέγουμε ο καθένας τα βιβλία του, να συζητάμε γι’ αυτά και να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε τις ιστορίες μέρος της καθημερινότητάς μας.

Θεωρώ ότι το παράδειγμά μας είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε.

  • Με ποια κριτήρια πιστεύετε πως οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να επιλέγουν βιβλία;

Θεωρώ ότι τα παιδιά, ειδικά μετά από μια ηλικία, πρέπει να επιλέγουν μόνα τους τα βιβλία που θα διαβάσουν και ας μην είμαστε πάντα σύμφωνοι οι γονείς. Ο λόγος είναι για να έχουν τον ενθουσιασμό και την όρεξη να τα διαβάσουν. Εμείς μπορούμε να τους προτείνουμε κάποια βιβλία που έχουμε αγαπήσει και θα έρθει η ώρα που θα διαβάσουν και άλλα ίσως πιο προχωρημένα βιβλία, αν ενδιαφερθούμε να μάθουμε τι τους άρεσε και τι όχι, να συζητάμε γι’ αυτά. Η ουσία είναι να τους κάνουμε αναγνώστες. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν μόνα τους. 

Η ουσία είναι να κάνουμε τα παιδιά αναγνώστες. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν μόνα τους.” 

  • Με ποιο από τα βιβλία σας ή τους πρωταγωνιστές σας είστε πιο «δεμένη»;

Αγαπώ ιδιαίτερα τα «Μελισσάκια στα θρανία», τη Μελίνα και τον Μίλτο. Είναι αχτύπητο δίδυμο. Όλοι οι χαρακτήρες των δυο αυτών βιβλίων μου αρέσουν, γιατί έχουν χιούμορ και αντανακλούν πραγματικούς, αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της κοινωνίας μας. Όμως, έχω και μια προτίμηση στον Φάνη τον Μπούφο από τα «Παραμύθια… αλλιώς». Είναι τόσο επίκαιρος που πολλές φορές θέλω να βγάλω τον μεγεθυντικό του φακό και να αρχίσω να ψάχνω αυτά που ακούω.

  • Ως μαμά μιας κόρης που μπαίνει στην εφηβεία θα σκεφτόσασταν να απευθυνθείτε στο κοινό αυτό των μεγαλύτερων παιδιών;

Ναι, φυσικά το έχω σκεφτεί, αλλά αγαπώ τόσο πολύ την εικονογράφηση που πιστεύω ότι δύσκολα θα την αφήσω για κάτι άλλο.

  • Ζωγραφίζετε με το χέρι ή με τον υπολογιστή; Ποια πορεία ακολουθεί η ιδέα μέχρι να ολοκληρωθεί και να φτάσει στα χέρια μας;

Ξεκινώ πάντα με το χέρι. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση του εγκεφάλου μας με το μολύβι που κάνει το αποτέλεσμα πραγματικά πρωτότυπο, αλλά χρησιμοποιώ πολύ τις νέες τεχνολογίες, γιατί μας παρέχουν πια πολλές δυνατότητες και ευκολίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κάνει το computer. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αν δεν ξέρεις σχέδιο, θεωρία και δεν έχεις περάσει ώρες να εξασκείσαι κανένα computer δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά για σένα.  

  • Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον τομέα της συγγραφής ή της εικονογράφησης;

Να μην αφήσει κανέναν να του πει αν μπορεί ή όχι να το κάνει. Να ακούει την κριτική και να επιλέγει αυτά που θα το πάνε παρακάτω. Κανείς, ακόμα και αυτοί που μας αγαπάνε, δεν ξέρει τις πραγματικές δυνατότητές μας. Όμως τα πράγματα δεν γίνονται ως δια μαγείας. Μέσα από τη σκληρή δουλειά, το πάθος για αυτό που κάνεις, τα λάθη και τις αποτυχίες θα φτάσεις εκεί που θες.

  • Το επόμενο βιβλίο σας είναι υπό έκδοση. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό ή θα είναι έκπληξη στις 4 Νοεμβρίου;

Είστε οι πρώτοι που μαθαίνετε τον τίτλο: «Γέτι, η δύναμη του ακόμη». Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γι’ αυτό το βιβλίο και πιστεύω οι εκπαιδευτικοί ανάμεσά μας θα το αγαπήσουν και θα το δουλέψουν πολύ. Βασίζεται στη μελέτη της ψυχολόγου Carol Dweck, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να προκόβουν κατά τις πιο μεγάλες προκλήσεις της ζωής τους. Μια εκπαιδευτική θεωρία που ενώ υπάρχει αρκετά χρόνια, δεν υπάρχουν παιδικά βιβλία που να μιλάνε γι’ αυτό. Μέσα από αυτό το βιβλίο με τη βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα και ελάχιστο κείμενο θα επιδιώξουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί και δυναμώνει, οι δεξιότητές μας δεν είναι προκαθορισμένες, αλλά μπορούμε να τις αναπτύξουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας με δουλειά και προσπάθεια. Να μιλήσουμε σε παιδιά 4+ για την αξία της προσπάθειας, τη χρησιμότητα της αποτυχίας και τη δύναμη μιας πολύ μικρής λεξούλας που βοηθά το μυαλό μας να αναπτύσσεται συνεχώς…  

Φυσικά και γι’ αυτό το βιβλίο θα υπάρξει εκπαιδευτικό υλικό πολύ κοντά στην έκδοσή του, οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει αίτημα στην Κλειστή Ομάδα αναγνωστών μου, για να ενημερώνεται πρώτος ή να μπει στο www.marinagioti.gr όταν έρθει η ώρα για να το κατεβάσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ