Η αξία του ελεύθερου παιχνιδιού

Cute little kids wearing bowl as helmet and playing at home. Children play knight with kitchen utensil.

Ελεύθερο ή αδόμητο παιχνίδι είναι το παιχνίδι που το ίδιο το παιδί επιλέγει να παίξει θέτοντας το ίδιο τους κανόνες, χωρίς καθοδήγηση από κάποιον ενήλικα. Αντίθετα, το καθοδηγούμενο παιχνίδι ορίζεται ως μια διαδικασία ευχάριστη για το παιδί, κατά την οποία όμως ο ενήλικας “χτίζει” το περιβάλλον με σκοπό κυρίως τη μάθηση.

Τις μέρες, λοιπόν, που Μένουμε σπίτι, όλοι οι γονείς προσπαθούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά με κάθε τρόπο, με δημιουργικές δραστηριότητες, που έχουν σκοπό κυρίως τη μάθηση και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι χάνουν το σχολείο. Μέσα στην ημέρα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά πρέπει να αυτενεργήσουν και να ξεφύγουν λίγο από το πλαίσιο του ενήλικα, να παίξουν ελεύθερα αυτό που θα επιλέξουν τα ίδια χωρίς αυστηρά όρια, πλαίσια και σκοπό. Τα οφέλη του ελεύθερου παιχνιδιού είναι πολλά και σημαντικά για την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Κάποια από τα οφέλη του ελεύθερου παιχνιδιού είναι:

  • Το παιδί αναπτύσσει την φαντασία του, τη δημιουργικότητά του μέσα από την αυτενέργεια και την ελεύθερη επιλογή.
  • Το ελεύθερο παιχνίδι δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον κόσμο και να κατανοήσει τα θέλω του και τις προτιμήσεις του.
  • Εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς φόβο και περιορισμούς.
  • “Σκηνοθετεί” και “γράφει το σενάριο” του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της σκέψης και της γλώσσας.
  • Μπαίνει σε διαφορετικούς ρόλους και βλέπει από διαφορετική οπτική τα θέματα, κάτι που το βοηθάει να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση.
  • Δοκιμάζει πράγματα, ανακαλύπτει τι του ταιριάζει και τι όχι.
  • Αποκτά κινητικές δεξιότητες, τρέχει, κρύβεται, συντονίζει τα άκρα του.
  • Σε περίπτωση που το ελεύθερο παιχνίδι είναι ομαδικό, με τα αδέρφια στην προκειμένη περίοδο, μαθαίνει να συνεργάζεται, να προβάλλει επιχειρήματα, να κάνει διάλογο, αποκτώντας έτσι κοινωνικές δεξιότητες και αναπτύσσοντας την ικανότητα της αυτορρύθμισης.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν να δίνουμε χρόνο και χώρο μέσα στην ημέρα στα παιδιά για αυτενέργεια και ελεύθερες επιλογές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ